Så mycket pengar får Nils van der Poel efter dubbla VM-guld och världsrekord: "Ska njuta av det här nu"

Så mycket pengar får Nils van der Poel efter dubbla VM-guld och världsrekord: ”Ska njuta av det här nu”

Två VM-guld och ett världsrekord.
De senaste dagarna har varit helt otroliga för Nils van der Poel.
Nu avslöjas det exakt hur mycket 24-åringen får i prispengar efter sanslösa succén.

På torsdagen vann han överraskande VM-guld på 5 000 meter. Sedan avslutade Nils van der Poel veckan på bästa möjliga sätt när han under söndagen tog nytt VM-guld på 10 000 meter och slog även nytt världsrekord.

Van der Poels guld

24-åringen har överträffat alla förväntningar och visat hela världen sin fulla potential som skridskoåkare. Men vad gav det?

Nils Van der Poel, skridsko
210211 Nils van der Poel of Sweden celebrates with his gold medal at the podium after winning in 5000m during the ISU Speed Skating World Championships on February 11, 2021 in Heerenveen, Netherlands. Photo: Erik Pasman / PROSHOTS / BILDBYRÅN

Nu avslöjas det exakt hur mycket som svenske VM-guldhjälten tjänat i prispengar på fenomenala insatsen.

Van der Poel tjänar 100 000 kronor i prispengar på de båda VM-gulden, rapporterar Sportbladet.
– Han har levt på minimala resurser. Vi på förbundet har ingen ersättning som vi har kunnat ge Nils, de resurserna har inte vi. Han har levt på snälla kompisar och snälla föräldrar som ställer upp mycket – och så har han fått stöd från sin förening men även stöd från SOK (Sveriges Olympiska Kommitté), säger Svenska skridskoförbundets idrottskoordinator Bengt-Erik ”Bento” Brenden till kvällstidningen.

Stöd från SOK

Förbundet har tillsammans med SOK försökt stötta van der Poel så mycket som möjligt med ekonomiska medel i satsningen mot att bli bäst i världen.
– Vi har jobbat tillsammans med SOK för att hitta vägar framåt. Vi har hittat ett stöd till Nils satsning i samverkan mellan Skridskoförbundet, SOK och Nils som ett riktat stöd till läger och tävlingar – samt ett riktat tränarstöd till Johan Röjler som personlig tränare för Nils. Utifrån de resurser vi har försöker vi stötta Nils med de medel vi har. Stödet från SOK har varit ovärderligt för oss.

Nils Van der Poel, skridsko
210214 Nils Van der Poel of Sweden competes in 10000m during the ISU Speed Skating World Championships on February 14, 2021 in Heerenveen, Netherlands Foto: Eric Pasman / BILDBYRÅN / kod / 0021

SOK-stödet har bestått av både träningsstöd samt ett stipendium på 100 000 kronor per säsong till 24-åringen, enligt uppgifter. De pengarna täcker i stort sett boende och mat, men inget som van det Poel kan livnära sig på.

Med dubbla VM-guld öppnas nu upp stora möjligheter till att få in sponsorer inför en kommande OS-satsning till Peking 2022.
– Det underlättar nog absolut. Vi ska njuta av det här nu, det är ett år kvar till OS och det finns nog ganska många 5 000- och 10 000-metersåkare som vill få sin revansch. Det var nog inte riktigt så här det var tänkt att det skulle bli. Men absolut det underlättar ju oerhört. Det är inte ekonomi i överflöd i svensk skridsko just nu. Men det kanske blir ändring på det och det vore väldigt tacksamt för oss. Givetvis kommer arbetet med det att bli lättare framöver, säger van der Poel i en intervju.

LÄS MER: Wolfgang Pichlers galna löfte – efter Nils van der Poels sensationella VM och världsrekord: ”Den saken är klar”

Få våra nyhetsbrev!