Svenske OS-ikonen lämnade rampljuset helt – här är nya livet med förre fotomodellen: ”Var en förfärlig tid”

Han har jagat fuskare inom idrotten i hela 50 år.
Nu lever 91-årige Arne Ljungqvist ett helt nytt liv – med en tidigare fotomodell.
– Det är härligt att du i min ålder kan få nya bekanta och ett nytt socialt liv, har den förre dopingjägaren sagt till SportExpressen.

Under hela 50 år var Arne Ljungqvist världsledande i kampen mot doping inom världsidrotten. Han var en av nyckelpersonerna i antidopingbyrån Wada och har kämpat hårt för att få en så ren sport som möjligt och stoppa alla fuskare.

Dopingjägare

Han är utbildad professor i patologi vid Karolinska Institutet och blev sedan en av våra mest meriterade idrottsledare. Ljungqvist har varit ordförande i Svenska friidrottsförbundet, ledamot i Sveriges olympiska kommitté (SOK), ordförande för Riksidrottsstyrelsen, ordförande för Riksidrottsförbundet (RF) samt ledamot och vice ordförande i Internationella friidrottsförbundet (IAAF).

Arne Ljungqvist, OS
170116 Arne Ljungqvist under Idrottsgalan den 16 januari 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

1987 blev han medlem i Internationella olympiska kommitténs, IOK, medicinska kommitté och sedan ordförande 2003. Därefter var han en av förgrundsfigurerna när Wada bildades 1999 och sedan vice ordförande från 2008 till 2013 när han avgick.

”Känns tråkigt”

Arne Ljungqvist blev en stor ikon för OS och en fruktad dopingjägare i många, många år. Men vad få vet är att han själv har en imponerande idrottskarriär som ung.

En gång i tiden var han Sveriges främsta höjdhoppare och rankad trea i hela Europa. Han representerade Sverige i OS 1952 men missade medalj och kort senare tvingades han lägga ned idrottskarriären i förtid på grund av en tuff knäskada.
– Det visade sig 20 år senare att jag drabbats av ett så kallat hopparknä. Men det var det ingen som förstod då. Det gnager mig fortfarande att jag inte kunde fortsätta. Det känns tråkigt, jag har egentligen aldrig kommit över det faktum att jag tvingades sluta så tidigt, har han sagt i en intervju med SportExpressen.

Helt nya livet

I dag lever den nyss fyllde 91-åringen ett helt annat liv, långt från idrotten. Det har gått mer än 10 år sedan den stora sorgen när hans fru Ulla, som han levt med i 65 år, gick bort i Alzheimers 2011.
– Det var en förfärlig period i mitt liv. I dag har jag svårt att förstå hur jag orkade med allt, har Ljungqvist sagt.
– Ulla var sjuk i 15 år, hon tynade bort. De sista fem åren kunde hon inte ens bo kvar hemma.

Arne Ljungqvist, OS
120608 OS i Stockholm 100 år, bankett på stadshuset: Arne Ljungqvist. © Bildbyrån – 73523

Den pensionerade dopingjägaren flyttade från deras hus i Enebyberg och flyttade in till centrala Stockholm istället, till Gärdet. I dag njuter han av pensionen och har varvat ned rejält i sin vardag.

Träffat en ny

Det enda han håller igång med är sin egna stiftelse för antidoping vars syfte är att förvalta Ljungqvists erfarenheter och vision om en dopingfri sportvärld. Han har i dag tre barn, sju barnbarn samt ett barnbarnsbarn och 2017 träffade han en ny kvinna i sitt liv.

Nämligen Margreth Ljunggren, tidigare känd fotomodell och var gift med SAF-chefen Olof Ljunggren.
– Det är härligt att du i min ålder kan få nya bekanta och ett nytt socialt liv. Min kvinnliga bekant Margreth har tagit in mig i en ny krets av människor, från 70 år och uppåt. Vi träffas ofta och har väldigt trevligt. Det kan annars bli lätt så att ensamheten tränger sig på när du blir äldre. Så känner jag inte nu. Det är kalas att ha fått nya vänner sent i livet, har Ljungqvist.

Dela artikeln för att hylla OS-ikonen och dopingjägaren Arne Ljungqvist!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!