Svenska supertalangen tvingades lägga av som 25-åring – gör nu oväntad comeback efter mysteriet

Maria Adler spåddes en lysande framtid och skulle bli en världsstjärna inom handboll.
Men hon tvingades lägga ned karriären bara 25 år gammal.
Nu berättar hon om stora orsaken till mystiska mardrömmen – och oväntade comebacken
för Sportbladet.

Redan 15 år gammal A-lagsdebuterade hon för Lugi i Elitserien och utsågs till ”Årets komet” 2011. Supertalangen Maria Adler sågs som svensk handbolls största löfte på damsidan och spåddes en lysande framtid.

Oväntad comeback

Hon var även med och vann dubbla guld i JVM 2010 och U20-VM 2012. Det blev utlandsflyttar till både danska Odense och slovenska Krim men 25 år gammal flyttade hon tillbaka till Sverige igen.

Maria Adler, handboll
121002 Handboll, Dam, Landskamp, Sverige – Island: Maria Adler, Sverige. © Bildbyrån – 56939 – Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Och bara ett halvår senare tvingades Adler lägga ned karriären i mars 2018. Därefter har det varit tyst från förre supertalangen fram till att hon helt plötsligt gjorde comeback i fredags för Lugi mot Önnered.

Mystisk mardröm

Nu berättar Adler om orsaken till mystiska mardrömmen och varför hon la ned karriären. För ett år sedan fick svenskan veta att hon lider av reumatism och det förklarar varför hon hade konstant ont i kroppen under sista åren av karriären.
– Jag hade fortfarande problem ett år efter att jag slutade spela så då gick jag till vårdcentralen. Det blev röntgen och grejer och slutade på reumatologen. Det visade sig att jag har haft reumatism sedan jag var tonåring. Det har varit en starkt bidragande orsak till att det varit som det har varit. Det har inte bara handlat om handbollsskador utan spridit sig i hela kroppen. Man sa alltid att jag hade en tendens att få överbelastningsskador, säger Adler till Sportbladet.

Maria Adler, handboll
120916 Handboll, elitserien, dam, Lugi – H43 Lundagård: Maria Adler, Lugi. © Bildbyrån – 73564 – Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Äntligen fick hon svaret på varför kroppen krånglat så mycket sedan genombrottet i svensk handboll.
– Det var skönt och förklarade det mesta. Man var inte bara en mes. Nu har jag fått behandling med olika mediciner och det känns väldigt bra. Det är därför jag över huvud taget kan träna igen, säger hon till kvällstidningen.

”Jag hade drömmar…”

I dag mår 27-årige Maria Adler mycket bättre och gläds över att kunna spela handboll igen. Och drömmarna om OS- och VM-medaljer är nu utbytta mot studier för att bli ambulanssjuksköterska.

Men hon känner ändå inte bitterhet för att handbollskarriären aldrig blev så framgångsrik som den hade kunnat bli.
– Jag har funderat på om jag känner någon form av bitterhet. Klart man har tänkt om det hade kunnat vara annorlunda. Men nej, bitter kan jag inte säga att jag är. Jag hade drömmar om att spela Champions League, mästerskap och OS. Jag fick faktiskt ett par matcher i Champions League med Krim så det kunde jag bocka av (skratt), säger hon i intervjun.

LÄS MER: Succésvenskan petades från skidlandslaget – nu avslöjar hon sanningen efter revanschen