Svensk idrott i sorg – legendariske guldhjälten har gått bort: ”Jag är chockad, det var alldeles för tidigt”

Svensk bordtennis är i sorg.
Efter tragiska beskedet att förre EM-guldhjälten Ulf Thorsell gått bort.
– Jag är chockad att Uffe är död, det var alldeles för tidigt, säger legendaren Ulf ”Tickan” Carlsson till SportExpressen.

Sverige har haft många legendarer inom bordtennis genom åren. En av de allra första hjältarna var Ulf Thorsell. Han var med och VM-brons i lag både 1975 och 1977 när Sverige var på uppgång som pingisnation.

Vann EM-guld

1980 kom hans stora ögonblick genom att vinna ett EM-guld i lag. Thorsell bärgade historiska guldet i schweiziska Bern tillsammans med Ulf ”Tickan” Carlsson, Stellan Bengtsson, Mikael ”Äpplet” Appelgren och Erik Lindh.
– Jag är chockad att Uffe är död, det var alldeles för tidigt, säger ”Tickan” Carlsson, världsmästaren i dubbel, till SportExpressen.

Ulf Thorsell, bordtennis
801130 Bordtennis, SOC: Ulf Thorsell, Sverige. Foto: BILDBYRÅN / 4890

Som bäst var Thorsell rankad tvåa i Europa och bland de tio bästa i hela världen. Han blev även en pionjär inom svensk bordtennis när han 1979 blev Sveriges första proffs i Tyskland.

”Fruktansvärt”

Thorsell slutade sedan i landslaget efter VM 1981 och flyttade efter spelarkarriären utomlands till Portugal. Nu har det hemska beskedet kommit om svenske pingislegendaren.

Ulf Thorsell, bordtennis
801130 Bordtennis, SOC: Ulf Thorsell, Sverige. Foto: BILDBYRÅN / 4890

Ulf Thorsell har gått bort, han blev 65 år gammal.
– Hjärtat stannade på honom. Det känns väldigt tungt just nu. Min familj umgicks väldigt nära med Uffes familj under många år. Vi blev nära vänner även utanför bordtennisen, säger fyrfaldige världsmästaren Appelgren till kvällstidningen om vännens bortgång.
– Det känns fruktansvärt.

Svensken sörjs närmast av sin tidigare sambo och barnen Daniel och Elin. Svensk bordtennis har förlorat en av sina hjältar och Thorsell kommer att vara saknad av sina gamla lagkamrater.
– Jag var med i VM 1981 och minns att Uffe var väldigt målmedveten och fokuserad. Han har betytt mycket för svensk bordtennis, inte minst för Mikael Appelgren och Jan-Ove Waldner som tränade mot honom i Spårvägen, säger Lindh, som blev världsmästare tre gånger, i ett uttalande.

LÄS MER: När J-O Waldner hade total lekstuga – och tvingade motståndaren att spela rundpingis med sig själv(!)

Få våra nyhetsbrev!