Sven-Göran Erikssons så fina hyllning till Arne Hegerfors träffar rakt i hjärtat på hela svenska folket: ”Han kunde ju allt”

Sven-Göran Erikssons så fina hyllning till Arne Hegerfors träffar rakt i hjärtat på hela svenska folket: ”Han kunde ju allt”

Arne Hegerfors är död, 81 år gammal.
Nu hyllas han av Sven-Göran Eriksson, som var expertkommentator tillsammans med Hegerfors under 90-talet.
– Han kunde allt, säger Svennis.

Arne Hegerfors har i decennier varit en av Sveriges mest folkkära tv-profiler. Han började på SVT 1969 och det dröjde inte länge innan han fick chansen att kommentera de största idrottsevenemangen i världen, och i många år var han en självklar del i rutan, som guide till tittarna, när svensk idrottshistoria skrevs. Hegerfors kommenterade massvis med OS och VM, i både fotboll och hockey, och hade ett unikt sätt att trollbinda tittarna.

Svennis fina hyllning

1997 lämnade Hegerfors SVT för Canal+, ett jobb han hade fram till 2012, då han gick i pension. Sedan dess har Hegerfors haft hälsoproblem. Han drabbades bland annat av stroke och hjärtinfarkt, och kämpade dessutom mot cancer. Och under måndagen kom beskedet att Hegerfors, efter flera års kamp mot sjukdomar, somnat in. Och hyllningarna från några av Sveriges största idrottsprofiler lät sig inte vänta.

120521 Fotboll, Allsvenskan, Gais – IFK Göteborg: Arne Hegerfors gör sin sista match som kommentator (TV-Kommentator) © Bildbyrån

Sven-Göran Eriksson, som själv är svårt sjuk i cancer och som sagt att han ”i bästa fall har ett år kvar att leva” var expertkommentator tillsammans med Hegerfors under VM 1990, EM 1992 och VM 1994. Han minns, utöver hur Arne var som kommentator, vilken fin människa han var.

– En otroligt duktig, väldigt kunnig person som fann sig i alla situationer med humor hela tiden. Som människa var han fantastiskt fin, säger ”Svennis” till SVT.

“Han kunde allt”

Svennis minns även hur otroligt påläst Arne Hegerfors var, och att det var hans allra främsta egenskap.

– Han kunde ju allt. Han behövde inte massa papper för att sitta och kommentera, det fanns i huvudet. Han var fantastisk på att improvisera. En av de stora, säger Sven-Göran Eriksson.

STOCKHOLM, SVERIGE 20240122 Sven-Göran ”Svennis” Eriksson under Idrottsgalan 2024 på Friends Arena. Foto: Christine Olsson / TT

Lasse Granqvist är uppvuxen med att se och höra Hegerfors i tv, och fick även jobba med Hegerfors senare under karriären. Det var Lasse Granqvist som var programledare under Arne Hegerfors allra sista sändning i tv, en allsvensk match mellan GAIS och IFK Göteborg. Han lyfter fram Hegerfors unika tajming.

– Det är inte så svårt att referera. Det handlar bara om rätt sak i rätt tonfall, vid rätt tillfälle. Det är däremot jäkligt svårt och det behärskade Hegerfors utantill. Han hade det i ryggmärgen, i sitt DNA. Då blir det inte bara lysande kommentering, utan underhållande också, säger Granqvist till Aftonbladet.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev