Sportprofilens jätteattack mot SVT – kräver att tv-kanalen ska granskas: ”Det är inte okej!”

Simprofilen Thomas Jansson går till hård attack mot SVT.
Och kräver nu att statliga tv-kanalen granskas.
– Det har tappat kontrollen på SVT, säger Jansson till SportExpressen.

Han är ett välkänt och respekterat namn inom svensk simning. Nu riktar förre förbundskaptenen och expertkommentatorn Thomas Jansson hård kritik mot SVT.

Attack mot SVT

I en krönika går 67-åringen hårt åt mot tv-kanalen och sportavdelningens tydliga inriktning mot att lyfta fram sex sporter extra mycket i fotboll, friidrott, vintersport, motorsport, hockey och ridsport.

Thomas Jansson, simning
100616 Simning, porträtt, Sverige: Thomas Jansson, sportchef Svenska Simförbundet. © Bildbyrån – 43022

Detta alltför stora fokus på de sex utvalda sporterna har lett till att idrottare för mindre sport drabbats.
”I desperat jakt på tittare under 50 år marknadsför man nämnda prioriterade områden hårt. Detta skapar ett enormt försteg för dessa idrotter, och dess idrottsmän när de jagar sponsorer. Det blir näst intill omöjligt för övriga idrotters aktörer att finna sponsorer. Det innebär att SVT Sports val i någon mening bidrar till ekonomisk doping av de sex prioriterade idrotterna. Det är inte okej av SVT Sport som är uppbyggt av skattepengar”, skriver Jansson i en krönika på simma.nu.
”Ett public service-företag kan inte, får inte arbeta så. Men det kan ju vara som så att just sporten inom SVT inte lever under samma reglemente som övriga SVT. I så fall finns det ett gravt fel i uppdraget som SVT har.”

”Borde granskas”

Det är framförallt längdskidor som Jansson tycker får orimligt mycket uppmärksamhet hos SVT, om man ser till antal utövare och konkurrensnivån.
– De har tappat kontrollen på SVT, framför allt när det gäller skidorna. Jag tror att många håller med mig om det, säger simprofilen i en intervju med SportExpressen.

200215 Helena Ekholm, Maria Pietilä Holmner and André Pops pose for a group photo in the SVT broadcasting studio during the IBU Biathlon World Championships on February 15, 2020 in Antholz. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88111

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson har tagit del av kritiken från Thomas Jansson och håller inte alls med.
”Krönikan är full av faktafel och jag kan inte bemöta alla som delger privata åsikter där åsikten dessutom inte är baserad på fakta. I detta särskilda fall, som SportExpressen nu gjort mig uppmärksam på, har krönikören inte ens bemödat sig om att ta reda på fakta genom att ta kontakt med oss på SVT Sport och ställa frågor. Självklart får en krönikör ha åsikter om vårt sportutbud och vår bevakning men det enda rimliga är att åsikten baserar sig på fakta. Jag kan inte lägga tid på att bemöta saker som inte stämmer”, skriver hon i ett sms till kvällstidningen.

Men Jansson vägrar ge sig och står på sig. Han anser även att den statliga tv-kanalen SVT borde granskas.
– Jag är inte förvånad över att Åsa svarar så. Men jag vet att SVT valt ut sex sporter som de prioriterar, för det har medarbetare på SVT skrivit till mig när jag ifrågasatt det här. Jag har det på sms, säger han i intervjun.

LÄS MER: SVT-profilens oväntade utspel – avslöjar totalt okänd detalj om vandaliserade Zlatan-statyn: ”Jag vet att…”

Exit mobile version