Rivalens sylvassa kritik mot Nils van der Poel – djupt besviken efter nya guldet: ”Han visar ingen respekt…”

OS-guld och nytt världsrekord.
Men Nils van der Poel blev inte direkt tokhyllad av sina rivaler.
– Han har inte behandlat tävlingen med respekt, säger Patrick Roest.

Nils van der Poel höll för favoritpressen, och vann sitt efterlängtade OS-guld i 10 000 meter. Han gjorde det dessutom på det allra mäktigaste sättet, då han krossade samtliga rivaler och slog ett nytt världsrekord, och det var helt omöjligt att inte imponeras av svensken när han varv efter varv pressade ner tiderna, rätt in i historieböckerna.

Rivalens kritik

Nils van der Poels andra OS-guld kom bara fem dagar efter hans första, men däremellan hann mängder av kontroverser hända, och skriverierna kring OS-skridskon var enorma. Anledningen var att Nederländerna skridskoförbund meddelade på sin egen hemsida att man har en ”lobbyist” på plats under OS, vars syfte är att prata med ismakaren för att göra isen så bra som möjligt – för de nederländska åkarna.

220211 Nils van der Poel of Sweden at the flower ceremony after winning men’s speed skating 10000 meter and breaking the world record during day 7 of the 2022 Winter Olympics on February 11, 2022 in Beijing. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Nils van der Poel rasade, kallade det hela för en skandal och på gränsen till korruption, men Nederländerna har slagit ifrån sig och meddelat att det i själva verket inte är något ovanligt som hänt under OS, och att man helt enkelt samlar in data och pratar med ismakarna för att göra isen så snabb som möjligt för alla. Och efter Nils van der Poels nya OS-guld så var det dystra miner hos rivalerna.

”Det är synd…”

Patrick Roest är den som hotat svensken under båda tävlingarna i OS, och var nedslagen efter svenskens guld.

– Det är synd att det gått så här och att Nils gjort det så stort. Han har inte behandlat tävlingen med respekt, och borde ha läst på bättre, säger Roest till nederländsk media.

220211 Patrick Roest of Netherlands competes in men’s speed skating 10000 meter during day 7 of the 2022 Winter Olympics on February 11, 2022 in Beijing. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Roest menar att det inte är något ovanligt att man pratar med ismakaren, för att alla i stort sett vill ha liknande förutsättningar.

– Alla pratar med Mark Messer (ismakaren), det har ju Nils sagt själv. Att han nämner det i samma andetag som dopning är osportsligt. Det är synd, säger han, innan han avslutningsvis säger:

– För sättet han åker på, så har jag inget annat än respekt.

LÄS MER: Finske OS-hjälten tokhyllas världen över för underbara gesten – därför stod han kvar i målfållan i 17 minuter

Exit mobile version