SVT:s häftiga pris: Utses till världens bästa sport-tv-kanal

Prestigefulla priset till SVT: Utses till världens bästa sport-tv-kanal

SVT har utsetts till världens bästa sport-tv-kanal.
Priset får kanalen i samband med sportfilmfestivalen i Milano senare i november.
– Vi är tacksamma, ödmjuka och extremt stolta, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson till tv-kanalen.

SVT har de senaste året haft en mängd stora idrottsevenemang. Den folkkära Vinterstudion, med längdskidor och alpint, har dragit miljonpublik och kanalen har även haft framångsrika sändningar med hästhoppning, fotboll och golf mfl.

SVT får pris

Nu får kanalen också ta emot ett stort erkännande för sitt arbete. Vid sportfilmsfestivalen i Milano i november kommer SVT ta emot priset som världens bästa sportkanal.

Vinterstudion har blivit ett klassiskt inslag i SVT:s sportsatsning. Foto: Bildbyrån

Priset har röstats fram av en internationell jury från Federation Internationale Cinema Television Sportift (FICTS) som är en sammanslutning av 116 medlemsländer. Sammanslutningen erkänns även av IOK som det ”internationella förbundet för sporttelevision”.

”Världens bästa sport-tv-kanal”

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson säger till kanalen att man är väldigt tacksamma och stolta över priset. Det anses vara ett av världens största och mest ansedda film- och tv-festivaler med fokus på sport.

– Förutom att livesända sport och producera sportnyheter har vi de senaste åren gått i bräschen både nationellt och internationellt för en jämställd sportbevakning. Vi har också gett perspektiv som aldrig tidigare fått utrymme i tv, som i serien Regnbågshjältar där idrottare som har kommit ut som gay har fått dela sina historier, säger Edlund Jönsson till SVT.

Jacob Hård kommenterar många skidtävlingar för SVT. Foto: Bildbyrån

”Motiveringen tar fasta på att SVT stimulerat framför allt unga tittare intellektuellt genom att lyfta fram idrotten med fokus på viktiga värderingar ur ett mänskligt- och samhällsperspektiv”, skriver tv-kanalen..

2012 utsågs public service-kanalen till världens näst bästa sportkanal. Men nu, sex år senare, är man alltså på förstaplatsen.
– Det är så oerhört välförtjänt att det här fina priset går till SVT-Sporten. Varje dag lyckas de förmedla kvalitativ bred sportjournalistik genom personliga berättelser från alla delar av landet, säger SVT:s vd Hanna Stjärne om priset.

Dela om du tycker priset är välförtjänt!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/Y6_MD5zDWiQPWu_jDX45nGDiET_nNMFLusF8FVME2xce70k39RaCxJi_GluVi4dS” aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: Skidstjärnan Marit Björgens stora kritik – efter skandalavslöjandet i OS

Detaljen i Sveriges OS-ansökan – som får skidprofilerna att häpna: ”Det är helt sjukt”