Oväntade vändningen – efter att hon sålt sin OS-medalj för att rädda livet på bebis: ”Vi har beslutat oss för...”

Oväntade vändningen – efter att hon sålt sin OS-medalj för att rädda livet på bebis: ”Vi har beslutat oss för…”

Hon sålde sin OS-medalj – för att påkosta en dyr hjärtoperation åt en liten pojke.
Totalt drog Maria Andrejczyks auktion in över en miljon kronor(!).
Men nu hyllas även det vinnande företaget för sin gest.

Att vinna en medalj i OS är många atleteters allra största dröm. Särskilt i sporter som friidrott, där det inte finns någonting som kan toppa när det kommer till tävlingar och prestige. För Maria Andrejczyk så hade väntan varit lång.

Fina gesten

Den polska spjutkastaren missade medalj under OS i Rio med bara två centimeter, och därefter har hon haft stora problem med skador och för bara tre år sedan diagnostiserades hon med en typ av bencancer. Men 25-åringen var tillbaka lagom till sommarens tävlingar, och det blev ett efterlängtat silver.

Silver medalist Maria Andrejczyk, of Poland, poses on the podium during the medal ceremony for the women’s javelin throw at the 2020 Summer Olympics, Saturday, Aug. 7, 2021, in Tokyo. (AP Photo/Martin Meissner)

Direkt efter tävlingarna var hon dock tydlig med att hon hade planer på att sälja sin medalj, det för att bekosta en dyr hjärtoperation åt den lille polske bebisen Miloszeks, som behövde en dyr hjärtoperation i Kalifornien för att ha chans till fortsatt liv.

– Den här medaljen kan, i stället för att samla damm i garderoben, rädda ett liv. Det är därför jag har bestämt mig för att auktionera ut den och hjälpa sjuka barn, sa Andrejczyk.

Oväntade vändningen

I veckan tog auktionen slut, och summan landade på makalösa 1,08 miljoner kronor. Auktionen var egentligen inte avslutad, men Andrejczyk valde att avsluta den då målet hade nåtts, och summan som krävdes för Miloszek då var uppnådd. Den polska spjutkastaren har hyllats världen över för sin fantastiska gest – men nu hyllas även företaget som vann auktionen.

210701 Maria Magdalena Andrejczyk of Poland competes in women’s javelin throw during Bislett Games on July 1, 2021 in Oslo. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Det var det polska företaget Zabka som vann auktionen, och alltså betalade över en miljon kronor för att köpa Andrejczyks OS-medalj. Men direkt efter att auktionen avslutades så meddelade man att man direkt kommer att ge tillbaka den till den välförtjänte silvermedaljören.

”Vi blev rörda av den vackra och extremt ödmjuka gesten från Andrejczyk. Men vi har också beslutat oss för att medaljen får stanna hos henne”, skriver man i ett uttalande.

Företaget har hyllats enorm för sin fina gest – och det är bara hålla med om att det är vackert agerat av precis samtliga inblandade.

LÄS MER: Ökända råskinnets jätteilska mot Elias Pettersson – går till hård attack mot svensken: ”Han är en bebis!”

Få våra nyhetsbrev!