Oväntade kuppen utomlands – försöker avgöra Jerringpriset åt stjärnan: ”Rösta på henne!”

Tove Alexandersson vann Bragdguldet.
Nu görs kampanjer utomlands för att orienteringsdrottningen även ska vinna Jerringpriset.
– Vi ser inte att det förekommer några kupper, vi kallar det för ett stort engagemang, säger Radiosportens redaktionschef Markus Boger till SVT.

Efter flera år av favoritskap så kom till sist belöningen för Tove Alexandersson under tisdagen. Orienteringsstjärnan vann då Bragdguldet för första gången, och kollar man på hennes meriter är det svårt att argumentera emot.

Kuppen utomlands

27-åringen vann tre av tre möjliga VM-guld i somras, och har dessutom toppat det med att vinna åtta av nio möjliga världscupsegrar. Alexandersson är dessutom en av elva nominerade – och en av de största favoriterna – att vinna Jerringpriset.

190816 På denna handoutbild från Svenska Orienteringsförbundet ses Sveriges Tove Alexandersson med två guldmedaljer efter medeldistansloppet där hon tog guld under Orienterings-VM den 16 augusti 2019 i Østfold. Foto: Orienteringsförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Där gör Alexandersson, som förra året förlorade mot Hanna Öberg med cirka 3 000 röster, upp mot bland andra Armand Duplantis, Stina Nilsson och Frida Karlsson – men nu kampanjas det rejält för att det ska bli Alexandersson som vinner. Det internationella orienteringsförbundet har nämligen uppmanat, på såväl sociala medier som på sin hemsida, att rösta på Tove Alexandersson.

”Kallar det för engagemang”

Men Markus Boger, redaktionschef på Radiosporten som delar ut priset, menar att det är osannolikt att utländska röster avgör priset.

– Vi vet att sådana här internationella uppmaningar förekommit tidigare år också. Vi hade Björn Goop i fjol, där vi vet att det var lite kampanjer i Finland bland annat. Men vi är inte speciellt oroade för att några utlandsröster ska avgöra vinnaren av Jerringpriset. Det är så otroligt många som röstar, så vi tror inte det har någon större betydelse. Jag är inte särskilt oroad över att det ska vara på det sättet, säger han till SVT.

Idrottsgalan
190121 Hanna Öberg vinnare av Jerringpriset under Idrottsgalan den 21 januari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL

Han menar även att det inte rör sig om en kupp.

– Vi ser inte att det förekommer några kupper, vi kallar det för ett stort engagemang. Sen vet vi att många, både förbund och organisationer, marknadsför sina kandidater. Det tycker vi är fullt naturligt. Men att det ska förekomma några kupper, det ser vi ingenting av. Det är ett värdeladdat ord då. Att man försöker mobilisera och få supportrar engagerade, det tycker vi är bra, säger Boger.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!