OS-guldhjälten Nils van der Poels vackra hyllning efter enorma succén – får nu eget monument i hemstaden

Nils van der Poel vann dubbla VM-guld och dubbla OS-guld.
Nu ska 26-åringen få sin mäktiga hyllning som han så starkt förtjänar.
I helgen avtäcks svenskens alldeles egna monument i hemstaden Trollhättan.

Senaste två åren har varit helt makalösa för skridskofantasten Nils van der Poel. Först dubbla VM-guld på 5 000 och 10 000 meter 2021 och sedan dubbla OS-guld på samma sträckor i Peking 2022.

Dubbla OS-guld

Men om det inte räckte med alla guldmedaljerna så slog OS-hjälten även till med dubbla världsrekord på 5 000 och 10 000 meter. 26-åringen lyckades också hinna med att vinna VM-guld i allround innan han avslutade karriären i förtid under sommaren.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nils van der Poel, skridsko
221014 Nils van der Poel poserar för ett porträtt under en presskonferens den 14 oktober 2022 i Stockholm. Foto: Johanna Säll / BILDBYRÅN / kod JL / JL0311

Faktum är att van der Poel blev den första svensken på hela 49 långa år att vinna guld på allround-VM, ett av de mest kända evenemangen inom hastighetsåkning på skridskor. Succén har varit monumental för Nils som också har hyllats till skyarna för sina oförglömliga idrottsprestationer som blivit rena klassiker inom svensk sporthistoria.

LÄS MER: Guldhjälten Nils van der Poels nya jobb – kliver in i en helt annan sport: ”Vi ska ta fler svenska OS-guld”

Eget monument

Här näst är nyblivna skridskopensionären van der Poel aktuell i SVT-programmet ”Mästarnas mästare” och inspelningarna väntas ske under hösten för att programmet sedan ska sändas efter nyår. Men innan dess ska 26-åringen få en mycket vacker och välförtjänt hyllning i sin hemstad Trollhättan.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nils van der Poel, skridsko
221014 Nils van der Poel poserar för ett porträtt under en presskonferens den 14 oktober 2022 i Stockholm. Foto: Johanna Säll / BILDBYRÅN / kod JL / JL0311

På lördag klockan 13 avtäcks nämligen Nils van der Poels alldeles egna monument i staden där han är uppvuxen och nu ska bli förevigad. Skulpturen som ska hylla stadens son föreställer en skridsko och kommer att placeras i en rondell precis vid Slättbergshallen i Trollhättan, avslöjar P4 Väst.

Gillar du den här hyllningen till Nils van der Poel? Dela artikeln och säg vad du tycker!

LÄS MER: Wolfgang Pichlers underbara råd till Nils van der Poel – om svenskens framtid: ”Jag tycker att han ska…”