OS-guld till Sverige – lag Edin vinner jätterysare mot Storbritannien efter skiljeomgång

Nytt OS-guld till Sverige.
Lag Edin höll för pressen och finalslog Storbritannien i OS-curlingen.
Det är Sveriges åttonde guld i Kina.

Svenska lag Edin är ett av världens främsta curlinglag. De har vunnit allt som går att vinna de senaste åren, förutom ett OS-guld. Och i Peking hade de bara ett mål i sikte – att ta hem den allra ädlaste OS-medaljen.

Revanschsuget lag Edin

För fyra år sedan i Pyeongchang föll lag Edin mot USA i finalen, och blev tvåa. Därför är det ett revanschsuget Sverige, som fått ytterligare fyra år på sig att svetsa sig samman. Och gruppspelet blev en enda stor succé. Lag Edin vann sex raka matcher och när det stod klart att de tagit en semifinalplats var tankarna helt och hållet ett par dagar fram. För då avslutade Sverige de sista två gruppspelsmatcherna med förlust, och ställdes mot Kanada i semifinalen.

220210 Christoffer Sundgren, Niklas Edin, Oskar Eriksson of Sweden celebrates during a men’s curling round robin match between USA and Sweden during day 6 of the 2022 Winter Olympics on February 10, 2022 in Beijing. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Det blev en riktig nagelbitare och Sverige vann efter en väldigt poängsnål historia. Lag Edin låg i ledningen stora delar av semifinal, men valde hellre att försvara den i stället för att utöka. Taktiken var tydlig från Sverige som ville spela med fördelen av sista sten så länge det bara vara möjligt. Efter åtta omgångar stod det 4–3, men med den avgörande stenen i den sista omgången tog lag Edin ett poäng och knep finalplatsen.

Då väntade tuffast möjliga motstånd – Storbritannien som tillsammans med Sverige gick in i OS-turneringar som stora favoriter.

OS-guld till Sverige

Även finalen blev en poängsnål tillställning. Storbritannien plockade första poängen men inför den sjunde omgången låg Sverige i ledningen med blyga 3–2. Då hade lag Edin ett jätteläge att få med sig flera poäng. Med den sista stenen var Sverige tvungna att få bort Storbritanniens sten som låg bäst till, och ta hela fem poäng. Då fick inte Niklas Edin till det, och i stället kvitterade britterna till 3–3.

220213 Niklas Edin of Sweden competes in a men’s curling round robin match between Norway and Sweden during day 9 of the 2022 Winter Olympics on February 13, 2022 in Beijing. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Lag Edin tog sedan återigen ledningen i den åttonde omgång med 4–3. Och med sista sten i den nionde omgång hade Storbritannien läge att antingen gå för ett poäng, eller behålla fördelen till den avgörande omgången. Då valde att gå för noll poäng och det blev en riktig rysare när de sista åtta stenarna skulle curlas.

Sverige inledde den sista omgången försiktigt och la upp flera guards, samtidigt som de lyckades få in en sten i boet. Lag Edin hade kommandot genom hela den sista omgången, och Storbritannien fick oftast svara på Sveriges spel.

Men Storbritannien kunde svara med poäng och det hela skulle avgöras med en skiljeomgång. Och med sista sten gjorde lag Edin inga misstag alls, och tog det efterlängtade OS-guldet.

LÄS MER: Sverige helt utanför toppen i herrarnas tremil – William Poromaa bästa svensk efter plötsliga beskedet

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!