Sverige helt utanför toppen i herrarnas tremil – William Poromaa bästa svensk efter plötsliga beskedet

Tävlingsformatet ändrades plötsligt om.
Då blev William Poromaa bästa svensk och slutade på en niondeplats i herrarnas tremil.

Sverige hade inför mästerskapets allra sista lopp inte tagit någon OS-medalj. Ingen större överraskning, då förväntningarna på de svenska herrarna inte varit höga. Men det har varit nära, och med lite mer flyt hade det kunnat blivit en bronspeng.

Plötsliga beskedet

Sverige slutade fyra i både lagsprinten och stafetten, och var i båda loppen ordentligt med och tampades om en pallplats. Däremot orkade man inte hänga på täten mot slutet, och de svenska herrarna stod fortfarande helt tomhänta från Kina.

Sista chansen att få med sig någonting hem var femmilen på lördagsmorgonen. Då ändrades hela tävlingsformatet plötsligt om. På grund av kylan och de kalla vindarna valde man att skjuta fram starten en timme, och åka tre mil i stället för fem.

211204 William Poromaa of Sweden after competing in Men’s Cross Country Skiing 15 km Free Technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on December 4, 2021 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Beskedet kom bara en timme innan den första, tänkta starttiden – vilket fick längdchefen Anders Byström att rasa.

– Jag har inte varit med något liknande. Inte så här sent. Åkarna är ute och värmer när vi får beskedet. Det är jättekonstigt att det kommer så sent, sa han till SportExpressen.

Men till sist, en timme försent, så drog tävlingen igång och det var två svenskar som hängde med i täten på direkten. William Poromaa, som stått för ett imponerade OS-mästerskap, och Jens Burman följde med norrmännen och ryssarna som låg och drog längst fram.

Poromaa topp-10

Storfavoriten Johannes Hösflot Kläbo hade inte sin bästa dag i spåren, och valde överraskande nog att bryta efter halva loppet. Samtidigt föll flera åkare ur tätklungan när den sista milen återstod. William Poromaa körde på och tampades om medalj, och var bara två sekunder från ledning efter 20 kilometer.

Men under de sista kilometerna orkade inte William Poromaa hänga på Alexander Bolshunov, Simen Hegstad Krüger och de andra åkarna i tätklungan och tappade helt.

220204 William Poromaa of Sweden at a cross-country skiing training session during the 2022 Winter Olympics on February 4, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Mot slutet av loppet la ryssen Alexander Bolshunov i en extra växel och drog ifrån samtliga och tog sitt tredje OS-guld i Kina. William Poromaa åkte till slut in på en niondeplats, över en halv minut från guldet.

LÄS MER: Frida Karlssons nya, ärliga ord – efter att ha blivit stoppad från tremilen: ”Luften gick ur mig…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!