Nils van der Poels utspel inför OS – därför vägrar han svara på frågan: ”Jag vill leva ett långt liv”

Många har lyft kritik mot Kina inför OS.
Men inte Nils van der Poel.
Inte än, åtminstone.
– Jag tror inte att det är klokt av mig, säger skridskostjärnan.

OS närmar sig med stormsteg, men vägen dit har inte varit helt okomplicerad. Mängder av människorättsorganisationer – upp till 200(!) stycken – har uppmanat nationer till en total bojkott av spelen, och flera ikoniska idrottare har vädjat om att länderna tar större ansvar.

Vägrar svara

I Sverige har Sebastian Samuelsson högljudd lyft frågan om att Kina aldrig borde tilldelats OS, och har själv varit inne på att det känns fel att åka över huvud taget. 

– Jag skulle önska att vi inte åkte dit. Det rimmar inte med de olympiska värderingarna att vi har ett OS i Kina, har han sagt.

211019 Nils van der Poel of Sweden during a press conference on October 19, 2021 in Ruhpolding. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Nils van der Poel brukar inte dra sig för att lyfta orättvisor, men i en intervju med Aftonbladet så väljer han att inte vråla ut kritik mot Kina.

– Jag tror inte att det är särskilt klokt av mig att kritisera regimen som jag är på väg att vistas inom, om jag önskar att leva ett långt och fruktsamt liv, säger han.

”Det är inte klokt av mig”

Det är dock tydligt vad skridskostjärnan egentligen tycker, och han menar att det är kritik han kommer lyfta senare.

– Jag kan prata mer om det då, jag gör det jättegärna då men inte innan. För jag tycker att det är jätteviktigt att vi pratar om det. Nu tycker jag inte att det är särskilt klokt av mig att åka till Kina och uttala mig om regimen, om jag vill komma därifrån. Jag har tillräcklig grundläggande förståelse för att det är moraliskt fel det som pågår, säger Nils van der Poel.

211019 Nils van der Poel of Sweden poses for a portrait during a speed training session on October 19, 2021 in Inzell. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

I övrigt är van der Poel, som är given guldfavorit i flera distanser under OS, besviken över att det knappt kommer att vara någon publik på eventen.

– Det är ändå den stora idrottsliga besvikelsen får man väl säga, det tar en del av upplevelsen. Nog för att man ska vara tacksam över att OS går att genomföra överhuvudtaget så klart, det är jag jätteglad för att vara med på. Man kommer ju att vilja vara väldigt försiktig i OS-byn, för att inte bli smittad av en pingisracket som någon annan hållit i, säger han.

LÄS MER: Frida Karlssons härliga passning inför OS – om kampen mot Therese Johaug: ”Det har gett mig självförtroende”

Få våra nyhetsbrev!