Nils van der Poels jättesågning av sig själv – oroande beskedet efter OS-succén: ”Vet inte vad det beror på…”

Stor succé i OS.
Men inför allround-VM i helgen ser inte Nils van der Poel sig som någon favorit.
– Jag vet inte vad det beror på, säger han.

Nils van der Poel var Sveriges stora succéman under vinter-OS i Peking för knappt en månad sedan. Svensken hade tränat som ingen annan tidigare gjort inför mästerskapet, och hade siktet inställt på guld.

Lägger ned sin elitsatsning

Och guld blev det. Två till och med. Nils van der Poel var helt överlägsen i sina distanser på 5000 och 10 000 meter, och slog till och med nytt världsrekord på den senare sträckan.

När svensken lämnade mästerskapet hintade han om att han gick i tankarna på att avsluta karriären. Det kom däremot inget definitivt besked, förrän fram till tidigare den här veckan.

220209 Nils van der Poel of the Swedish speed skating team at a press conference during day 5 of the 2022 Winter Olympics on February 9, 2022 in Beijing. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

På en pressträff inför allround-VM, som arrangeras i norska Hamar i helgen, meddelade Nils van der Poel att han lägger ned sin elitsatsning efter säsongen. Skridskostjärnan berättade däremot att han kan komma att tävla i framtiden om saknaden är för stor.

Säsongen tar slut om lite mer än vecka och fram tills dess har Nils van der Poel två tävlingar kvar att åka. Den i Hamar blir hans näst sista, och trots att guldmedaljerna fortfarande är färska ser han inte sig själv som någon favorit.

”Svårt att säga vad det beror på”

Han menar att formen inte riktigt var där efter glädjescenerna i Peking.

– Det har varit lite varierande svar på testerna. Cykelpassen vi gjort har varit jättebra, men sedan har det inte varit lika bra på isträningen. Vad det beror på har varit svårt att säga. Det kan vara isen som inte haft tillräckligt bra kvalitet. Men det kan också vara så att formen inte är den samma, säger han på en ny pressträff inför mästerskapet.

Han fortsätter:

– Jag har tappat en sekund per varv sedan OS ungefär.

220206 Nils van der Poel of Sweden celebrates winning in men’s 5000 meter speed skating during day 2 of the 2022 Winter Olympics on February 6, 2022 in Beijing. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Han räknar däremot inte bort sig fullständigt. Däremot erkänner stjärnan att det finns en risk att han inte ens kommer att vara med och slåss om medaljerna.

– Det finns en chans att jag inte ens kvalar in till 10 000 meter. Men det är klart att går det jättebra så finns det ändå chans till medalj, säger Nils van der Poel.

LÄS MER: OS-guldhjälten Nils van der Poel avslutar karriären – lägger ned efter säsongen: ”Det här blir det sista”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!