Nils van der Poels fina gest – skänker(!) nu bort sin guldmedalj från OS: ”Det blev personligt för mig”

Nils van der Poel har inte velat uttala sig om Kina under mästerskapet.
Nu tar han ställning – och skänker bort en av sina guldmedaljer.
– Det blev personligt för mig och jag kände mig utnyttjad, säger han.

Nils van der Poels OS-mästerskapet blev en fullständig succé. Svensken tog två stycken guldmedaljer och satte både nytt världsrekord och ett olympiskt.

Tar ställning mot Kina

Inför och under mästerskapet har Nils van der Poel uttalat sig försiktigt om den kinesiska regimen. När han, tidigare än många andra svenska OS-idrottare, landade i Sverige efter spelen öppnade han upp sig lite, men inte mycket alls med hänvisning till de kvarvarande atleterna i Kina och deras säkerhet i landet.

Men nu, runt en vecka senare, tar Nils van der Poel ordentlig ställning, och kritiserar den kinesiska regimen hårt.

220213 Nils van der Poel of Sweden, 2022 Olympic gold medalist in men’s Speed Skating, poses for a portrait with the medals at a press meet after her return from the 2022 Winter Olympics on February 11, 2022 in Stockholm. Photo: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Och det är i frågan om den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina. För två år sedan fängslades den svenska medborgaren för spioneri. Den globala organisation Amnesty som kämpar för alla människors lika värde menade att rättegången var orättvis, och Minhais dotter säger att hennes pappas erkännande var framtvingat.

Nu ger sig Nils van der Poel in i frågan, och skänker bort en av sina OS-medaljer till dottern Angela Minhai för att visa sitt stöd och för att sätta press på Kina att släppa Gui Minhai.

”Ser verkligen mitt eget hyckleri…”

– Jag talar inte för alla olympier, men jag och mina vänner inom idrotten har ägnat hela livet åt att sträva mot toppen och den kinesiska regeringen utnyttjar våra drömmar som ett politiskt vapen för att legitimera sin regim. Det blev personligt för mig och jag kände mig utnyttjad, säger han i ett pressmeddelande publicerat av Amnesty och fortsätter:

– Jag önskar att människorättskränkningar i Kina minskar och att Gui Minhai friges. Det är mycket begärt, men det är det enda rimliga att önska sig.

Angela Minhai tog emot medaljen av Nils van der Poel under torsdagen.

220212 Nils van der Poel with his gold medal at the medal ceremony for men’s speed skating during day 8 of the 2022 Winter Olympics on February 12, 2022 in Beijing. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

– Jag hade så klart helst velat att något sådant här inte skulle behövts. Men det känns väldigt fint att medaljen kan representera solidaritet för politiska fångar som min far, och de otaliga andra offren för Pekings människorättskränkningar, säger hon.

Nils van der Poel förstår att det kan se konstigt ut att han uttalar sig i frågan efter mästerskapet.

– Jag ser verkligen mitt eget hyckleri i det jag säger och gör, åtnjuter överflödig ära under OS bara för att sedan kritisera spelen och arrangören efteråt. Jag var inte beredd att ge upp min olympiska erfarenhet och min barndomsdröm för den här saken, men jag är beredd att ge upp min medalj för att rikta strålkastarljuset på någonting som betyder mer, säger han.

LÄS MER: Nils van der Poels dystra besked efter OS-succén – därför nobbar han nu Sverige: ”Det är synd…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!