När Lasse Granqvist blev utskälld av sin egen mamma – efter klassiska Tre Kronor-sågningen: ”Är inte klokt!”

Det är ett av Lasse Granqvists mest klassiska referat.
Nu avslöjar den folkkäre kommentatorn samtalet med sin mamma efter Tre Kronors fiasko mot Vitryssland 2002.
– Hon bara skrek: ”Det är inte klokt!”, säger Granqvist i podcasten ”Släpp Sargen”.

Lasse Granqvist är enligt många Sveriges bästa sportkommentator, och efter alla år i såväl Radiosporten som i tv så har han blivit en av våra allra mest folkkära sportprofiler i landet. Under alla åren så har det även blivit en hel drös oförglömliga sportreferat, från de allra största ögonblicken i svensk idrottshistoria.

Anmäldes för referatet

Men det är inte alltid som Granqvists har hyllats för sina referat. Det tydligaste exemplet på det är från Sverige-Vitryssland i OS-hockeyns kvartsfinal 2002. Tre Kronor gick in i matchen som superfavoriter, men lyckades mot alla odds förlora och åkte därmed ur turneringen, varpå Lasse Granqvist höll ett ordentligt tal kring vilket sensationellt fiasko det var.

180812 Cmore:s Lars Granqvist under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Elfsborg den 12 augusti 2018 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Efteråt anmäldes Granqvist för att bland annat ha ”uttryckt sig nedlåtande mot svenskar bosatta utomlands”, någonting han dock friades för.

– Det jag sa var att det var det största enskilda idrottsfiaskot sedan Japan 1936, det var en fotbollsmatch i de olympiska spelen, mellan Sverige och Japan som Sverige förlorade med 2–3. Det andra jag sa var att svensk ishockey skämmer ut sig på den internationella scenen, och det kanske i och för sig inte var helt fel. Och det tredje jag sa var att jag, inte för att vara egocentrerad, skäms som svensk idrottskommentator. Att kommentera den här skiten, som jag då uttryckte mig. Det var inget bra sagt, säger Granqvist i podcasten ”Släpp Sargen”.

Utskällningen – av mamma

Granqvist menar att han inte ångrar referatet, men att han gärna hade uttryckt sig på ett annat sätt.

– Jag står för det referatet. Jag tycker inte man kan hålla på att ångra sig till höger och vänster, utan det som är sagt är sagt. Lagt kort ligger. Det som har varit har varit. Men däremot tycker jag, om jag lyssnar på kommenteringen, att den är himla… ettrig och envis. Jag ligger i ett högt tonläge, och det tycker jag själv, när jag lyssnar på det, att det inte var bra. Jag förstår folk som tyckte att jag gått för långt, säger han.

180910 Lasse Granqvist of TV4, Swedish television network, during the Nations League match between Sweden and Turkey on september 10, 2018 in Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Granqvist berättar även om när han ringde hem till sina föräldrar efter referatet – och fick en enorm utskällning från sin mamma, samtidigt som pappan hyllade honom. Det, menar Granqvist, är en symbol över vad referatet har blivit.

– Det är verkligen tudelat det här, som mycket annat i livet. Men efter matchens slut så ringde jag hem till mina föräldrar. Jag ville mest prata med min far för att höra vad han tyckte om matchen, och hans analys och sådär. Men min mamma svarade och skrek: ”Vad håller du med för någonting!? Hur kan du sitta och bete dig sådär i Sveriges Radio, hålla och svära och ha dig! Det är ju inte klokt. Vad ska jag säga till grannarna nu. Så här kan vi ju inte ha det!”, säger Granqvist, och fortsätter:

– Mitt i den här utskällningen så rycker pappa åt sig luren, och så säger han: ”Lyssna inte på henne, det där var bra grabben. Du sa som det var”. Så det var dom två delarna som referatet levde med också.

LÄS MER: Tv-profilen Lasse Granqvist avslöjar nu vilka som är Sveriges bästa kommentatorer: ”Fullständigt älskar det”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!