Legendaren avslöjar nu detaljen som gör Nils van der Poels världsrekord än mäktigare: ”Sa bara nej, nej, nej!”

Nils van der Poel slog nytt världsrekord.
Nu lyfter legendaren Tomas Gustafson fram en detalj som gör det hela än mer imponerande.
– Det är en stor faktor, säger han till Sportbibeln.

Nils van der Poel har tagit hela skridskovärlden med storm. För bara en månad sedan så hade svensken inte ens plats i VM, men i sista stund så hamnade han högst upp på reservlistan, och när det stod klart att Japan inte skulle åka till mästerskapet så fick van der Poel sin chans – och som han har tagit den.

Mäktiga detaljen

Svensken inledde med att vinna ett sensationellt guld i 5 000 meter, och när det väl var dags för favoritdistansen på 10 000 meter så slog han till på nytt. Det blev ännu ett guld – och denna gång även ett världsrekord för van der Poel. Många var förvånade, särskilt i Nederländerna, där mästerskapet gick.

180211 Nils van der Poel of Sweden in Men’s Speed Skating 5000 meter during day two of the 2018 Winter Olympics on February 11, 2018 in Pyeongchang. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Många var nämligen av åsikten att lufttrycket var för högt för att kunna slå rekord i, men det struntade alltså van der Poel helt i.

– Jag tror någonstans att de nederländska åkarna har fått frågor hundratals gånger om vilka tider som kommer krävas för att vinna guld, och nu har det varit högtryck därnere. Då går det inte att slå världsrekord, det är vad man matas med, och då ställer man in tankarna på det. Men då plötsligt kommer Nils in och gör det han ska, och då är det svårt att ställa om på en spolpaus. Det är svårt nog att slå Nils som det är, och har man fel mindset – då man tänker att det inte ska vara möjligt att åka så fort på grund av lufttrycket – så blir det för svårt, säger legendaren Tomas Gustafson, som under sin karriär tog tre OS-guld, till Sportbibeln.

”Sa nej, nej!”

Tomas Gustafson var tydlig med redan på förhand att han trodde att Nils van der Poel skulle kunna hota världsrekordet.

– Jag får ju meddelanden om vad det är för lufttryck, och när jag skrev till en kollega i Nederländerna att jag kände att det var världsrekord på gång så fick jag som svar: ”Nej, nej! Lufttrycket är för högt!”. Det är en stor faktor. Men om det nu inte var optimala förutsättningar – och det blev världsrekord – förstå vad han ska göra när det är perfekta förutsättningar?, säger han.

920119 Skridsko, EM: Tomas Gustafson, Sverige. Foto: BILDBYRÅN

Tomas Gustafson har kommenterat VM-sändningarna, och har då varit märkbart tagen av van der Poels supersuccé.

– Det är ju en fröjd att se det här. Och det har varit magiskt kul att kommentera. Jag tycker att sporten är förtjänt av det här, att det kommer en kille som gör det på ett lite annorlunda sätt, att det kommer någon och dundrar in som Nils gör. Plötsligt står han högst upp på pallen två gånger och det ger en fin krydda till sporten, säger han.

LÄS MER: Så mycket pengar får Nils van der Poel efter dubbla VM-guld och världsrekord: ”Ska njuta av det här nu”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!