Lasse Kinch släppte mikrofonen och försvann – det hände sen med den legendariske sportkommentatorn

Radio och tv – Sveriges Radio och TV3.
Han är tveklöst en av Sveriges mest legendariska kommentarorer.
Så gick det sen för Lasse Kinch.

Lasse Kinch klev över till tv:ns värld 1991, men det var långt ifrån någon gröngöling som värvades över. Han hade varit på Sveriges Radio i hela 21 år, och enligt många är det den främsta kommentatorn som Sverige haft.

Otroliga karriären

När man pratar med mediaprofiler och idrottslegendarer är det ofta Lasse Kinchs namn som nämns bland de riktigt stora, och han har varit mentor till några av de mest omtyckta kommentatorerna som vi hör i dag. Många lyfter ofta fram Kinch för att han hade helheten. Han var noggrann, alltid förberedd, men kunde alltid bjuda på stor underhållning i form av oväntade anekdoter och historier.

960921 TV-kommentatorer Glenn Hysén och Lasse Kinch (Lars Kinch) © Bildbyrån

Den kanske mest folkkära, aktiva kommentatorn i dag är Lasse Granqvist, och han har inte direkt varit otydlig med vad Kinch betytt för honom.

– Jag beundrade Lasse Kinch. Det var min förebild som kommentator, berättar Lasse Granqvist. Det var han som tog hand om mig när jag kom till radiosporten. Jag lärde av Tommy Engstrands passion och av Åke Strömmers direkthet, och jag tycker att Lasse Kinch hade hade helheten, har han sagt.

Så gick det sen

Lasse Kinch var med och kommenterade Champions League i begynnelsen, men är ändå kanske mest känd för sina insatser under hockey-VM, då han jobbade för TV3 och Viasat. Totalt jobbade Kinch osannolika 30(!) VM-turneringar i rad, någonting han själv menat måste vara ett världsrekord. Efter att ha lämnat Viasat, och efter att ha kommenterat sin sista hockey-VM-match 2010, så jobbade Kinch en del med trav, med bland annat krönikor. Han har även kommenterat en del matcher i Hockeyettan.

950315 Lasse Kinch (Lars Kinch), TV-kommentator © Bildbyrån

För något år sedan fick Lasse Kinch frågan vad han gör om dagarna, nu när han är pensionär.

– Jag matar väl mest duvorna, som alla pensionärer, haha.  Spelar så mycket golf som jag kan, men just nu jag har ont i armen. Jag är inte särskilt bra på golf, men det ger mycket motion och är kul, sa han då.

Och trots att det var ett bra gäng år sedan han slutade med att kommentera sport i världsklass, så har han inte släppt det helt. För något år sedan avslöjade Lasse Granqvist att han fortfarande kan få sms från sin mentor under sädningar.

– Lasse hör av sig under matcherna, fortfarande. När jag upprepar mig eller exempelvis säger ”i den här matchen” så påpekar han det korkade i det jag säger. En mentor för mig som jag har att tacka för mycket, sa han då.

LÄS MER: Staffan Strand lämnade höjdhoppsmattan och försvann – så lever han i dag med helt oväntade toppjobbet

Exit mobile version