Lasse Granqvists vackra ord efter vännen och ikonens bortgång: "Jag ryser nu när jag pratar om det..."

Lasse Granqvists vackra ord efter vännen och ikonens bortgång: ”Jag ryser nu när jag pratar om det…”

På söndagen gick legendaren Tommy Engstrand bort.
Nu öppnar tidigare kollegan och vännen Lasse Granqvist upp om den stora sorgen.
– Jag ryser nu när jag pratar om det, berättar TV4-profilen för Sportbladet.

Söndagens besked om att Tommy Engstrand somnat in har skakat om sport-Sverige. Den legendariska sportjournalisten och kommentatorn blev 81 år gammal och lämnar efter sig ett oerhört stort avtryck på svensk idrott.

Granqvists sorg

TV4- och C More-profilen Lasse Granqvist, som idag är en av de mest kända rösterna, har svårt att hitta orden efter förre kollegan och vännens bortgång. Det är inte alls särskilt likt den snabbpratande kommentatorn.

Lasse Granqvist
210617 TV4:s Lasse Granqvist i TV4:s EM-studio inför en sändning under fotbolls-EM den 17 juni 2021 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0103

Men då är det också hans största idol som har gått bort. Granqvist växte upp med Engstrands röst i radion som liten och blev en stor förebild för honom.

”Han sa till mig”

Sedan blev Engstrand även chef för Granqvist på Radiosporten.
– Tommy Engstrand är väl allmänt ansedd som Radiosportens främsta chef genom alla tider. För sin enorma passion och sitt engagemang och entusiasm, som lyfte en hel redaktion och med sitt sätt att driva nyhetsarbetet. Jag minns under fotbolls-VM 1990, han satt med och läste de italienska tidningarna på morgonen med en helt unik drivkraft, säger Lasse Granqvist till Sportbladet.

Tommy Engstrand, Lasse Granqvist
110917 Radiosporten firar 50 år. Tommy Engstrand och Lasse Granqvist. © Bildbyrån – 82001

TV-profilen, som nyligen var högaktuell med fotbolls-EM, minns ett av hans första möten med Engstrand och de oförglömliga orden som han för alltid tagit med sig.
– Han sa till mig, tidigt i min karriär: ”Du måste låta pumpen vara med”, hjärtat alltså. ”Hjärtat måste få vara med när du kommenterar”. Tack vare Engstrand så blev referat mer äkta. Det var en av hans främsta egenskaper, det blev äkta, säger Granqvist i intervjun.

”Jag ryser…”

Lasse Granqvist väljer att placera Tommy Engstrand i samma fack med storheter som Lennart Hyland och Sven Jerring. Han ser honom som en av de som betytt mest för svensk sportjournalistik genom tiderna.

Och framförallt minns han ett ikoniskt referat med den bortgångne Engstrand.
– Tommy Engstrands referat av matchen mellan dåvarande Västtyskland och Portugal, den svarta onsdagen 1985. Det är något alldeles otroligt. Matchen som ledde till att Sverige missade fotbolls-VM. Det Tommy säger där i slutet, med sprucken röst: ”Det är två minuter kvar, och jag ger er inget hopp.” Jag ryser nu när jag pratar om det, för jag minns hur jag satt där hemma och lyssnade på radion, säger Granqvist till kvällstidningen.

LÄS MER: Sport-Sveriges enorma sorg efter legendarens plötsliga bortgång: ”Chockad – han är den största vi haft”

Få våra nyhetsbrev!