Lasse Granqvists underbara minne – som visar Lennart Johanssons storhet: "Han kollade på mig och sa..."

Lasse Granqvists underbara minne – som visar Lennart Johanssons storhet: ”Han kollade på mig och sa…”

Lennart Johansson var en fantastisk ledare.
Men även en otrolig människa.
Det bevisas inte minst av Lasse Granqvists underbara historia.

För ett år sedan dog Lennart Johansson, 89 år gammal. Beskedet spred sorg över en hel fotbollsvärld, och visade verkligen hur otroligt mycket han betydde för sporten under sitt liv.

Underbara storyn

Johansson valdes till ordförande för Svenska Fotbollsförbundet 1985, och fem år senare valdes han till president i Uefa – och behöll sedan posten i hela 17 år. Han beskrivs som en av fotbollens största ledare någonsin – men alla som kände honom vittnade även om vilken otrolig människa han var.

181111 Lennart Johansson jublar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Kalmar FF och AIK den 11 november 2018 i Kalmar. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

I samband med ettårsdagen så bjuder Lasse Granqvist på en historia som verkligen bevisar just detta.

– VM-final i innebandy, i Globen, 1996. Jag var med som arrangör. 15 106 åskådare på matchen, Lennart Johansson inbjuden som extra prisutdelare. Pompa och ståt och slutsignalen går, berättar Granqvist i klippet, som lagts ut på Fotbollskanalens Twitter.

”Håll prisutdelningen!”

Granqvist väntade bara på att Johansson skulle komma ner mot planen.

– Jag står precis bakom matchsekretariatet. Bakom mig, fyra-fem rader upp, Lennart Johansson. Han måste ner och sköta prisutdelningen, jag vänder mig om och har ögonkontakt med Lennart. Jag vänder mig om, matchen tar slut, jag vänder mig om igen – och Lennart är borta. Vart hade Lennart Johansson tagit vägen?, säger Granqvist.

Foto: Skärmdump/Twitter

Det hela var dock bara ytterligare ett tecken på Johanssons storhet.

– Jag fick bana min väg uppför trapporna bara för att finna Lennart på golvet, på alla fyra, med utbredda t-shirts framför sig med arrangemangets logotype på – och skrev sin namnteckning åt innebandyintresserade ungdomar som fanns runt omkring honom. Han sa till mig: ”Håll prisutdelningen, det är klart de ska ha sina namnteckningar”. Lennart Johansson, en av våra största, säger Granqvist.

Dela för att hylla Lennart Johansson!