Landslagssvenskan försvann helt plötsligt – nu berättar 29-åringen om stora smärtan: ”Det gjorde så ont”

Helt plötsligt försvann Elin Westerlund från friidrotten.
Nu berättar svenska 29-åringen svåra artrosen som tvingade fram en steloperation.
– Vi försökte böja upp tån med våld för att öka rörligheten – det gjorde så ont, säger hon till Kvällsposten.

Hon har vunnit hela 8 SM-guld i häcklöpning och stafett mellan åren 2010 och 2018. Men sedan plötsligt försvann landslagslöparen Elin Westerlund från friidrotten.

Svenskan försvann

Sedan sommaren 2018 har svenskan inte ens tävlat. Efter en längre tids smärta i höger stortå tog hon beslutet att för en gångs skull göra någonting åt det.

Elin Westerlund, friidrott
180901, Friidrott, Finnkampen, Tammerfors, Dag 2 : Amanda Hansson, SWE, Elin Westerlund, SWE, Emma Tuvesson, SWE competes in 100m hurdles during the Finnkampen 2018 day 2 1. September 2018 in Tampere, Finland. (Tomi Hänninen/Newspix24) © Bildbyrån – COP 211 – SWEDEN ONLY

En första operation gjordes men det ledde bara till ännu mer smärta. Därefter diagnosticerades Westerlund med artros i stortån och efter ytterligare en misslyckad operation tvingades hon till en steloperation.

”Den var helt död”

Det var enda lösningen för att bli av med smärtan i tån.
– Alla sa att jag var för ung för att bli stelopererad. Samtidigt tänkte jag att den är nästan stelopererad redan. Jag kunde inte röra den och jag hade jätteont, säger hon till Kvällsposten.
– När läkaren var inne i leden såg hon att den var helt död. Vartenda ledhuvud var nekrotiskt svart. Det fanns verkligen ingenting annat att göra.

Elin Westerlund, friidrott
180825 Elin Westerlund, Spårvägens FK, jublar efter damernas 100m häck under dag 2 av SM i friidrott den 25 augusti 2018 i Eskilstuna. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Ett och ett halvt år senare har Elin Westerlund gått igenom totalt tre operationer och stortån är stelopererad. Nu är hon redo för sitt allra första lopp sedan sommaren 2018.

29-åringen har anmält sig till Folksam GP den 11 februari. Och samtidigt väcks ett litet hopp om att kämpa sig tillbaka till elitidrotten igen – även om det är en väldigt långt resa.
– Först tänkte jag att jag kommer vara nöjd med vilka tider jag än gör. Och det känner jag fortfarande. Men samtidigt anser jag att jag just nu inte är så begränsad av foten. Jag kommer självklart pressa mig så långt jag kan. Men jag har inga förhoppningar om att komma tillbaka på mästerskapsnivå – även om det ändå finns ett litet hopp, säger hon i intervjun.

LÄS MER: SVT:s nya drag för att rädda klassiska Vinterstudion – säkrar nytt köp: ”Det är vårt mål”