Kontroversiella OS-giganten har gått bort – blev anklagad för fusk under hela karriären

Hon vann två raka OS-guld och dominerade sin sport.
Men Tamara Press idrottskarriär skakades av anklagelser om fusk.
Nu har guldhjälten gått bort, hon blev 83 år gammal.

Det var under friidrotts-EM i Stockholm 1958 som Tamara Press fick sitt stora genombrott. Hon vann då EM-guld i diskus och skulle sedan komma att dominera kommande år.

OS-guldhjälte

Hon var överlägsen i både diskus och kulstötning och vann två raka OS-guld 1960 och 1964 i kula. Det blev även OS-guld och OS-silver i diskus under samma mästerskap samt en hel drös med världsrekord under de åren.

Tamara Press, friidrott
Tamara Press. FOTO: Twitter.

Under EM 1962 i Belgrad blev det också dubbla guldmedaljer i diskus och kula. Samtidigt som Tamara dominerade sina kastgrenar så vann hennes syster Irina Press OS-guld både i 80 meter häck och femkamp.

Fuskanklagad

Systrarna Press blev en världssnackis på 60-talet efter deras stora framgångar inom friidrott. Dels för att duon var de första systrarna att vinna OS-guld i samma mästerskap men även starka anklagelser om fusk väcktes.

Folk ifrågasatte deras fysik och även utseende så mycket att det blev en uppmärksammad debatt om kön. Tamara Press slog tillbaka mot hårda anklagelserna 1964 med följande ord:
– Jag är mästare och ni kan se att jag är en kvinna. Det faktum att en flicka är en idrottskvinna har ingenting med kvinnlighet att göra.

Lämnade allt

När sedan internationella friidrottsförbundet införde könskontroller från och med EM 1966 så vägrade systrarna att låta sig testas. Deras ursäkt då var att mamman blivit sjuk.

Tamara Press, friidrott
Tamara Press. FOTO: Twitter.

Men spekulationerna växte bara ännu mer och båda två valde att lämna den internationella scenen helt. Ingen av systrarna Press tävlade i något mer stort mästerskap efter det och framförallt Tamara Press namn blev rejält nedfläckat.

Ikonen död

Hon blev symbolen för det utbredda fusket inom Östeuropa och ett kontroversiellt namn i idrottshistorien. Nu kommer det tragiska beskedet att Tamara har gått bort.

Ryska friidrottsförbundet meddelar att Press avled i slutet av april, hon blev 83 år gammal. Hennes syster Irina avled redan 2004, i en ålder av 64 år.

Tamara Press föddes i den ukrainska delen av Sovjetunionen men växte upp i Uzbekistan. Sedan flyttade hon till dåvarande Leningrad, numera S:t Petersburg, och började tävla för Sovjet i friidrott.

Efter den aktiva karriären arbetade hon som pedagog och tränare i Moskva.

LÄS MER: Jättesorgen: Nationalhjälten har tragiskt gått bort – blev bara 54 år gammal

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!