Kjell Isaksson tog tio(!) SM-guld och försvann – nu satsar 73-åringen på en osannolik comeback

Kjell Isaksson hoppade högst av alla på svensk mark tio år i rad.
Nu har ikonen plockat upp staven igen – och satsar på en osannolik comeback.

Kjell Isaksson var verkligen en av Sveriges allra främsta inom stavhopp genom sin aktiva karriär. Legendaren tog tio stycken SM-guld på elva år, och var världsrekordinnehavare i flera månader 1972.

Slog flera svenska rekord

Han var verkligen en av de allra största när det kom till stavhopp i Sverige, men som också skördade stora framgångar på internationell mark. Bland alla SM-gulden plockade han även dubbla medaljer i EM, 1969 och 1971.

Och det sistnämnda året är förmodligen kanske det mest minnesvärda med Kjell Isaksson. Han slog det svenska rekordet hela tre gånger, där han hoppade 5,43 meter som högst.

950722 Friidrott, SM: Veteranen Kjell Isaksson i stav. Foto: BILDBYRÅN

Därför var han en av favoriterna när han gick in i EM 1971. Men där lyckades han inte hoppa lika högt som på svensk mark, och hade 5,30 meter som högsta notering – fem centimeter bakom den stora, östtyska rivalen Wolfgang Nordwig.

Kjell Isaksson fick även möjligheten att delta i OS året därpå i München, men där blev det inte riktigt som han tänkt sig. Med ett par mindre skavanker reste han till Tyskland, men lyckades inte ta sig till final.

Så lever han i idag

Mot slutet av 80-talet led karriären mot sitt slut och Kjell Isaksson la staven på hyllan, och hans personbästa landa till slut på 5,59 meter. Men sedan dess har han varit aktiv inom idrotten.

Legendaren spelar i dag bowling på hög nivå, och deltog även i SVT:s succéprogram Mästarnas Mästare 2019. Där blev det inte den framgången Isaksson är van med, och han åkte ut i gruppspelet.

800815 Friidrott: Kjell Isaksson. © Bildbyrån

Men det har inte Kjell Isaksson grämt sig så värst mycket över. Nu ser ikonen ut att gå mot comeback i sin allra käraste sport – nämligen stavhopp.

73-åringen tränar för fullt för att i gott slag ställa upp i veteran-VM senare i år.

LÄS MER: Carl Johan Bergman sköt sina sista skott och försvann – så lever den folkkäre guldhjälten i dag

Få våra nyhetsbrev!