Jättesuccén: Ferry Svan klar för sitt allra första VM någonsin – i udda sporten!

Jättesuccén: Ferry Svan klar för sitt allra första VM någonsin – i udda sporten!

.

Nog har Ferry Svan ärvt pappa Gundes vinnarskalle.
Nu är 22-åringen klar för sitt allra första senior-VM i karriären.
– Det är det här jag har kämpat för, säger han enligt SportExpressen.

Om det är något som Ferry Svan har ärvt från pappa Gunde Svan så är det verkligen vilja att vinna till varje pris. 22-åringen gick inte alls i pappas fotspår och började med skidåkning som systern Julia Svan – istället ville Ferry såga vedträn.

Utmaningen för Ferry Svan

Den unge Svan kom för några år sedan fram som en stortalang inom den udda sporten timbersport. När Ferry vann JVM-guld tog karriären fart på allvar.

Ferry Svan, timbersport
190525 Timbersports, Ferry Svan under tävlingen Champions Trophy den 25 maj 2019 i Tjolöholm.
Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN / Cop 206

I somras kom nästa tunga titel när han även vann nordiska mästerskapen. Och nu väntar den största utmaningen hittills för Ferry Svan.

Klar för sitt allra första VM

22-åringen är nämligen klar för sitt allra första senior-VM.
– Det känns verkligen jättekul. Det är det här jag kämpat och tränat för ända sedan jag började. Det första stora målet har varit att få hugga en VM-final. Jag ska verkligen försöka göra det bästa av situationen och göra mina bästa resultat där, säger han till SportExpressen.
– Det är alltid lite titta och lära och se vad som händer och vad de bästa gör, när man får se det på nära håll. Jag får känna in hur det funkar hela tillställningen, det är stort pådrag. Vi är tolv i finalen, och sex är med till sista grenen. Det vore fantastiskt att kunna komma till att få såga ”hot saw”, den stora motorsågen. Det är VM-finalen kan man säga. Men bara att få vara där och hugga är stort.

Ferry Svan, timbersport
180705 Ferry Svan poserar för ett porträtt under dag 4 av SM-veckan den 5 juli 2018 i Helsingborg/Landskrona.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178

VM i timbersport avgörs i Prag i början av november och inför mästerskapet kommer Ferry ta hjälp av mamma Marie för specialträning. Marie Svan, förut Johansson, är en tidigare landslagsåkare i längdskidor.
– Mamma är väldigt teknikintresserad av hur kroppen går, hur man bygger kraft med hjälp av hela kroppen och inte bara vissa kroppsdelar. Det är kroppsmekaniskt för att generera mycket kraft i en bra teknik. Jag brukar förklara för mamma vad de bästa säger till mig, och så kan hon hjälpa mig att tänka hur man ska få fram det bästa, säger Ferry till kvällstidningen.

Efter VM kommer sedan Ferry Svan att resa till Australien för träningsläger med några av världens bästa timbersportare.

LÄS MER: Här är Ferry Svans makalösa uppvisning – i sporten där han är bäst i världen!

Ferry Svans mäktiga förvandling – med hjälp av pappa Gunde: ”Shit, vad har hänt?!”