Jättekritiken mot Idrottsgalan efter det kontroversiella beslutet som väcker raseri: "Lägg ned galan – vidrigt"

Jättekritiken mot Idrottsgalan efter det kontroversiella beslutet som väcker raseri: ”Lägg ned galan – vidrigt”

Erik Karlsson levererade en supersäsong i NHL.
Men nobbas ändå helt av svenska Idrottsgalan.
”Lägg ned idrottsgalan”, tycker en mycket irriterad Tommy Söderström på Twitter.

Det var många som höjde på ögonbrynen när Idrottsgalan släppte alla nominerade på måndagen. För där var det en hel del givna namn som saknades helt i nomineringsgrupperna.

Karlsson nobbad

Längdskidåkningen fick inte ens med någon av Jonna Sundling, Frida Karlsson eller Ebba Andersson i kategorin ”Årets kvinnliga idrottare”. Men ännu mer anmärkningsvärt är att svenske NHL-stjärnan Erik Karlsson inte ens blev nominerad i kategorin ”Årets manlige idrottare”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Idrottsgalan
230116 Värdarna Måns Zelmerlöw och Pernilla Wiberg under Idrottsgalan den 16 januari 2023 i Stockholm. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / JL0334

Karlsson bjöd på en mäktig rekordsäsong i Nordamerika. Han vann det prestigefulla ”Norris Trophy” som världens bästa hockeyback i NHL och blev första backen på hela 30 år att nå drömgränsen på 100 poäng.

Söderströms ilska

Storstjärnan tilldelades även det prestigefulla Victoriapriset i somras. Men det räckte alltså inte alls för att bli uppmärksammad på Idrottsgalan och det har väckt starka reaktioner inom svensk hockey.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tommy Söderström, hockey
140329 Tre Kronor Legends målvakt Tommy Söderström under ishockeymatchen mellan Tre Kronor Legends och Lion Legends den 29 mars 2014 i Södertälje. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / Cop 106

Förre Tre Kronor-målvakten Tommy Söderström är rejält irriterad och riktar stor kritik mot det kontroversiella beslutet.
”Lägg ner Idrottsgalan, inte för att jag inte kollar, men varken Erik Karlsson eller Ebba Andersson nominerade i nån kategori. Vilka sitter i nomineringsjuryn undrar jag”, skriver han på X (tidigare Twitter) och fortsätter:
”Linus Ullmark också som vann Vezina Trophy (bästa målvakt i NHL) men definitivt Karlsson som gjorde 100p och det va 30 år sen som nån back gjorde det… Men generellt har väl hockeyn sällan vart representerad”.

LÄS MER: Glädjebeskedet för alla hockeyälskare – NHL-spelare i OS och World Cup kan bli verklighet: ”Fantastiskt”

”Hål i huvudet”

Söderström får också mycket medhåll från andra hockeytyckare på sociala medier.
”Det är väl allmänt känt att Idrottsgalan sällan hyllat hockeyspelare individuellt. Har för mig att Lidas blivit nominerad någon gång (kanske att han vann?) och då rankas han kanske som topp tre backar genom tiderna i NHL, skriver förre SHL-spelaren Anton Axelsson på X.

Ytterligare röster stämmer in i kritikvågen mot Idrottsgalan. Där en användare går så långt att kalla beslutet för ”vidrigt”.
”Märkligt – båda två (Erik Karlsson och Ebba Andersson) är världsklass i sina respektive sporter. I så fall kan ingen annan hockeyspelare eller skidåkare heller vara nominerad? Allt annat vore ju totalt hål i huvudet, skriver en som svar till Söderström.
”Kul att vi har så många duktiga idrottsmän och kvinnor. Men när en svensk back gör över 100 poäng i världens bästa hockeyliga borde han vara med bland de nominerade till Idrottsgalan”, skriver en annan på X.
”Varken årets målvakt i NHL eller årets back i NHL nomineras till årets manlige idrottare på Idrottsgalan. Istället kan man rösta på Henrik Von Eckerman, för ett guld i lag-em i hästhoppning. Ett lag innehållande tre andra män, som inte klarade cutten för kategorin Årets lag”, skriver en tredje.

Vad tycker du om Idrottsgalans val? Dela artikeln och säg din åsikt!

Se reaktioner:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev