Glädjebeskedet för alla hockeyälskare – NHL-spelare i OS och World Cup kan bli verklighet: ”Fantastiskt”

OS eller World Cup vartannat år – alltid med NHL-proffs på isen. Det kan bli verklighet framöver.
– OS 2026 blir förhoppningsvis en kickoff för internationell hockey, där de bästa spelarna och länderna möts regelbundet, säger Marty Walsh, vd i NHLPA.

Ishockeyns World Cup har inte spelats sedan 2016 och i OS har NHL-stjärnorna inte varit med sedan i Sotji 2014. Men här kommer ett glädjebesked för alla hockeyfans som gillar att se NHL-spelare i landslagströjor:

Planer finns på att få till ett schema där NHL-proffsen kan spela OS och World Cup med en regelbundenhet som inte har funnits tidigare. Det berättar Marty Walsh, som tidigare i år övertog jobbet som vd i spelarföreningen NHLPA, i en intervju med TT.
– Jag hoppas att det blir World Cup igen, och att det inte blir en engångsföreteelse. I OS 2026 kommer förhoppningsvis NHL-spelarna vara med, 2028 hoppas vi ha ett World Cup. 2030 är det OS igen och sedan 2032 ett World Cup igen. Att man får ett schema som kan bli spännande för hockeyvärlden. Att rivaliteten från den förra turneringen kan tas vidare till nästa, säger Walsh, som tidigare har varit borgmästare i Boston och arbetsmarknadsminister i Joe Bidens regering.

Artikeln fortsätter nedanför.

Hallam positiv

Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam, vars kontrakt sträcker sig över OS i Cortina/Milano 2026, hoppas ha NHL-stjärnorna tillgängliga då.
– Planen var ju att det skulle vara så (redan i Peking i fjol), men det kom en pandemi i vägen. Så jag upplever att det har funnits en välvillighet från NHLPA och även NHL tidigare, säger Hallam.
– Jag tror att i marknadsföringssyfte av sporten är det viktigt att samla de bästa spelarna i världen. Vi har ju sett att varje gång det händer så blir det fantastiska turneringar. Vi har spelare nu som rankas bland de bästa i världen som inte har fått spela för sina landslag på lång tid. Så det skulle bli ett otroligt sug både från fans och spelare.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Tre Kronor, World Cup
160925 Sveriges Nicklas Bäckström jublar med lagkamraterna efter han gjort 0-1 under semifinalen i World Cup of Hockey mellan Europa och Sverige den 25 september 2016 i Toronto. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35256

”Bra på alla sätt”

Marty Walsh hoppas att ett beslut om framtida turneringar med NHL-proffs kan komma senare i vinter.
– Jag har pratat med många spelare och de är väldigt intresserade av möjligheterna som det här skulle kunna ge. Fansen skulle också älska det. Det skulle vara bra på alla sätt för hockeysporten, säger han.

Tidigare fanns planer på ett nytt World Cup redan 2024, men för ett år sedan sköt man upp det till 2025 på grund av ”nuvarande omständigheter”. Något som lätt kunde kopplas till Rysslands invasionskrig i Ukraina.

LÄS MER: Henrik Lundqvist visade var skåpet ska stå och överlistade självaste Peter Forsberg i comebacken: ”Inget nytt”

Marty Walsh säger nu vagt att det ”kanske kan bli någon form av turnering 2025”. Fokus verkar i stället ligga från OS 2026 och framåt, även om de stora frågetecknen kring Ryssland alltjämt kvarstår.
– Förhoppningsvis är världen på en annan plats 2026, men allt är osäkert just nu. Det går inte att förutspå, säger Walsh.

Redan den här veckan får den svenska hockeypubliken kolla in NHL-proffsen på nära håll när Ottawa, Detroit, Toronto och Minnesota spelar i Avicii arena.

Heta NHL-svenskar:

Elias Pettersson, 25 år, Vancouver
Centern från Ånge passerade en drömgräns förra säsongen när han nådde 102 poäng i grundserien. Poängmaskinen har ökat produktionen ytterligare hittills den här säsongen och leder hela NHL:s poängliga.

Victor Hedman, 32 år, Tampa Bay
Backveteranen har hunnit fylla 35 år när det är dags för OS nästa gång, men lita på att Hedman är sugen på att spela ett OS innan karriären är över. Var med i Tre Kronors lag i World Cup 2016.

William Nylander, 27 år, Toronto
Har varit en pålitlig poängplockare i många år för Maple Leafs. Den här säsongen har Nylander lagt i ytterligare en växel och kommer nå över 100 poäng om han fortsätter i samma tempo.

Linus Ullmark, 30 år, Boston
Inledde NHL-karriären i Buffalo, men det var efter flytten till Boston 2021 som det stora lyftet kom. Ullmark var fenomenal förra säsongen och fick ta emot Vezina Trophy, priset till ligans bästa målvakt.

Jesper Bratt, 25 år, New Jersey
Var med i Sveriges VM-lag redan som 20-åring, 2019, men har inte dragit på sig den blågula landslagströjan sedan dess. Bratt har varit glödhet i New Jersey så här långt i höst och finns med på topp 10 i NHL:s poängliga.