Ingemar Stenmark avslöjar sin oväntade tacksamhet till Björn Borg – efter avgörande livsbeslutet: "Hade tur"

Ingemar Stenmark avslöjar sin oväntade tacksamhet till Björn Borg – efter avgörande livsbeslutet: ”Hade tur”

Ingemar Stenmark är en av två som är svensk idrotts största någonsin.
Den andra heter Björn Borg och det är svårt att välja mellan duon.
Men det finns en oerhört respekt och tacksamhet mellan båda giganterna, det avslöjar ”Stenis”.

Sagan om Ingemar Stenmark känner vi alla till vid det här laget. Den unike slalomåkaren från lilla Tärnaby som skulle komma att erövra världen helt på sitt eget sätt och skriva in sig i historieböckerna för alltid.

Ikonen Stenmark

Sverige stod stilla när han åkte och även riksdagen avbröts när Stenmark tävlade. Han är en av svensk idrotts allra största legendarer och med två OS-guld, fem VM-guld och mäktiga 86 världscupsegrar dominerade han den alpina åkningen på 70- och 80-talet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Borg, Ingemar Stenmark
170719 Ingemar Stenmark, och Björn Borg Ingemar Stenmark, inför SkiStar Invitational for Active Life Foundation skidtävling under dag 4 av Swedish Open den 19 juli 2017 i Båstad. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178

Bilden av ”Stenis” målades upp som den perfekta idrottaren som levde för sin sport och aldrig gjorde något fel eller några skandaler. Han medger själv att det var svårt att leva upp till de förväntningarna på honom.
– Det skrevs ju jättepositivt, nästan för positivt, och det kände jag var svårt att leva upp till. Jag var kanske inte den personen, jag kände inte igen mig i det som skrevs. Men då ville man inte förstöra den bilden, säger Ingemar i en intervju med TT.
– Jag tror att det är uppfostran och uppväxten som speglar vilken person man är. Sedan var det aldrig några stora tillfällen för festande. Vi var ju uppe på glaciärer och tränade, och då var det inte så mycket utbud där. Och på somrarna var jag ju i ”Tärna” (Tärnaby).

LÄS MER: Ingemar Stenmark ger Zlatan Ibrahimovic den mäktigaste av mäktiga hyllningar: ”Han är…”

Vill tacka Borg

Få andra svenska idrottare hade varit lika kända och folkkära som Stenmark förut. Eller jo, det fanns en till vid namn Björn Borg som gjorde lika stor succé med sitt tennisrack.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Björn Borg, Ingemar Stenmark
170719 Ingemar Stenmark, och Björn Borg Ingemar Stenmark, inför SkiStar Invitational for Active Life Foundation skidtävling under dag 4 av Swedish Open den 19 juli 2017 i Båstad. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178

I dag kan Ingemar Stenmark känna en stor tacksamhet mot Borg som fick ta de största smällarna i medierna. Framförallt den omtalade flytten till Monaco där tennisstjärnan pekades ut som ”skatteflykting” när han lämnade Sverige.
– Jag hade tur att Borg var lite före mig, så han fick det värsta. När han flyttade till Monaco fick han jättekritik, medan jag flyttade några år senare och fick inga problem alls, säger Stenmark till nyhetsbyrån.

LÄS MER: Björn Borgs ärliga bekännelse om sonen Leo Borg – därför ville inte ikonen att han skulle spela tennis

Först i slutet av karriären blev Stenis proffs och kunde livnära sig på idrotten. Men det är så långtifrån vad de största idrottsstjärnorna tjänar nuförtiden, fast Stenmark hade ändå inte velat byta plats med dagens elitåkare.
– Slalomåkare nu ska vara tillgängliga jämt, på sociala medier och intervjuas före och mellan åken. Det hade inte passat mig, säger ikonen i intervjun.

Vem tycker du är störst av Ingemar Stenmark och Björn Borg? Dela artikeln och säg din åsikt!