Ikonernas jättekritik mot SVT – rasar i öppet brev mot tv-kanalen: "Det är ofattbart"

Ikonernas jättekritik mot SVT – rasar i öppet brev mot tv-kanalen: ”Det är ofattbart”

Tillsammans vann de 24 EM- och VM-guld i bordtennis.
Nu riktar svenska legendarerna Mikael Appelgren och Erik Lindh tydlig kritik mot SVT i ett öppet brev.
– SVT visar knappt någon pingis längre. Det är inte bra för sporten, säger ”Äpplet” till SportExpressen.

Förr tiden dominerade Sverige hela bordtennisvärlden med flera ikoniska spelare som radade upp guldmedaljer i EM, VM och OS. Men nuförtiden har pingisen en betydligt mer undanskymd status inom svensk idrott.

Ikonernas ord

Det får legendarer från förr att reagera väldigt starkt. Förre storspelarna Mikael Appelgren och Erik Lindh, som tillsammans vunnit hela 24 EM- och VM-guld, tar nu saken i egna händer och riktar stor kritik mot SVT.

Mikael Appelgren, bordtennis
190131 Mikael Appelgren poserar för ett porträtt under en presskonferens anordnad av Spårvägen den 31 januari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / 135942

I ett öppet brev till tv-kanalen kräver duon ett större ansvar för att öka uppmärksamheten för bordtennis igen.
”850 miljoner spelar bordtennis. Det är en av världens största sporter. Vi tycker att pingisen borde få mer uppmärksamhet av SVT och att public service har ansvar att visa alla idrotter. Nu visar SVT nästan ingen pingis – det är inte bra för sportens framtid”, skriver de i brevet.
”Vi vill att SVT tänker om och börjar visa mer från vår fina sport. Pingisen förtjänar verkligen mer utrymme i SVT.”

Rasar mot SVT

Appelgren och Lindh kräver att public service och SVT hjälper till att bygga upp intresset för sporten igen.
– Jag tycker att pingisen får för lite uppmärksamhet med tanke på vad vi presterar. Sverige har visat att vi håller världsklass. Det är viktigt att sporten får tv-tid, säger Lindh, som också är tidigare förbundskapten, till SportExpressen.
– Vi behöver hjälp med att synas för att sporten ska växa. Det var ingen slump att min generation kom fram. Vi satt och tittade på tv när Kjell Johansson och Stellan Bengtsson spelade och blev intresserade och ville börja.

Erik Lindh, bordtennis
190121 Erik Lindh och Jörgen Persson under Idrottsgalan den 21 januari 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Efter många mörka år kom den största svenska pingisframgången på över 20 år när Mattias Falck gick till VM-final våren 2019. Han gjorde det genom att sensationellt besegra regerande världsmästaren Ma Long.
– Pingisen förtjänar mer utrymme, inte minst nu när vi har flera svenskar i världstoppen, säger ”Äpplet” till kvällstidningen.
– SVT har knappt visat något från svenska pingisligan. Jag tycker det är ofattbart. Jag tycker inte att pingisen får den uppmärksamhet av SVT som vår sport förtjänar.

Appelgren och Lindh är både arga och ledsna över hur situationen för bordtennis ser ut just nu. Och framförallt vilka konsekvenser det kan få för sportens framtid.
– Att SVT struntar i oss gör att sporten riskerar att dö. Jag säger inte att kanalen ska skrota andra sporter men som public service-företag har SVT en skyldighet att visa även pingis, säger Appelgren i intervjun.

Håller du med om kritiken? Dela artikeln och ge din åsikt!

LÄS MER: Här tar J-O Waldner över festen fullständigt – med en öl i handen(!) står han för tidernas pingisshow

Få våra nyhetsbrev!