Idrottsvärlden i chock efter hemska dödsfallet – svenska sorgen efter att 18-åriga talangen omkommit

Hon spåddes en lysande framtid och spelade Champions League-match i går kväll.
Men nu har Julia Ituma hittats död, hon blev bara 18 år gammal.
”Vi är chockade av den här förlusten”, skriver hennes klubb Igor Novara i ett uttalande.

18-åriga Julia Ituma var en av italiensk volleybolls stora framtidslöften och har pekats ut som den mest intressanta talangen att följa. I år gjorde tonåringen sin allra första säsong i den italienska högstaligan i volleyboll och hon har vunnit U19-EM med Italien.

18-åringen död

På onsdagskvällen var Ituma på plats i Istanbul, Turkiet, med sitt lag Igor Novara för att spela semifinal i Champions League. Senare under natten till torsdagen hittades Ituma död utanför hotellet efter mystiska omständigheter.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Julia Ituma, volleyboll
Volleybollspelaren Julia Ituma har tragiskt gått bort. FOTO: Instagram

Italienska tidningen Gazzetta dello Sport rapporterar att Julia ska ha fallit från balkongen till sitt hotellrum och omständigheterna är fortfarande oklara. Turkisk polis har inlett en förundersökning för att ta reda på vad som orsakat det hemska dödsfallet.

LÄS MER: Sarah Sjöströms starka ord efter beskedet att ryska simmare kan återvända – svenskan erkänner oron

Svenska sorgen

Julia Ituma blev bara 18 år gammal och sörjs nu stort i idrottsvärlden.
”Klubben och alla dess medlemmar är chockade av den här förlusten. Vi kommer att respektfullt vänta in mer detaljer om utredningen och utfallet av den”, skriver hennes klubb Igor Novara i ett uttalande på Instagram.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Isabelle Haak, volleyboll
220604 Isabelle Haak of Sweden looks dejected during the european silver league between Sweden and Portugal on June 4, 2022 in Lund. Photo: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0128

Även den italienska klubben Imoco Volley, där svenska storstjärnan Isabelle Haak spelar, har uttryckt sin sorg i ett inlägg på Instagram. Haak anses vara en av världens bästa volleybollspelare just nu och har också delat med sig av inlägget på sin egen Instagram-sida.

LÄS MER: Idrottsgalan nobbade svenska världsstjärnan – tvingas nu erkänna efter kritiken: ”Vi misslyckades med det”

En tyst minut kommer att hållas inför samtliga seriematcher inom den italienska volleybollen kommande omgång för att hedra den bortgångna Julia Ituma.
– Vi är alla bestörta över den här tragedin som inte bara rör volleyboll utan all italiensk sport. I dag sörjer vi inte bara förlusten av en idrottstalang, utan framför allt en underbar 18-årig tjej som vi på nära håll sett utvecklas i Italien år efter år. Mina tankar går till Julias familj, jag skickar mina djupaste kondoleanser till dem och garanterar att vi kommer att ge vårt fulla stöd, säger italienska volleybollförbundets ordförande Giuseppe Manfredi i ett uttalande till tidningen Gazzetta dello Sport.