Idrottsgalan nobbade svenska världsstjärnan – tvingas nu erkänna efter kritiken: ”Vi misslyckades med det”

Volleybollstjärnan Isabelle Haak blev helt utan ett omnämnande på Idrottsgalan.
Galan medger nu att man misslyckades med att ge flera idrottare den uppskattning som de förtjänat.
– I år misslyckades vi med det, säger arrangören Stephan Rimér
till Dagens Nyheter.

Isabelle Haak, 23, är ett av de klarast lysande namnen på den svenska volleybollhimlen. 2022 blev ett rejält succéår för Haak, som förde Sverige till den högsta landslagsnivån Golden League, vann Champions League och utsågs dessutom till den mest värdefulla spelaren i klubblags-VM både 2021 och 2022.

”Det var konstigt”

När nomineringarna till Idrottsgalan släpptes i november 2022 väcktes reaktioner om att Haak inte var nominerad i en enda kategori.
– Vi höjde definitivt på ögonbrynen när vi inte såg ”Bellas” namn någonstans. Varken i Jerringpriset eller i övriga nomineringar. Det är klart vi tyckte det var konstigt, säger volleybollförbundets generalsekreterare Simon Dahl till Dagens Nyheter.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Isabelle Haak, Volleyboll
220604 Isabelle Haak of Sweden looks dejected during the european silver league between Sweden and Portugal on June 4, 2022 in Lund. Photo: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0128

I kategorin Årets kvinnliga idrottare var det simmerskan Sarah Sjöström som fick ta emot priset på Idrottsgalan i konkurrens med Sara Hector, Jonna Sundling och Sandra Näslund. Men Isabelle Haak nämnes inte på galan överhuvudtaget, trots de enorma framgångarna.
– Jag har funderat på hur det kan bli så. Många av de nominerade har ju sina meriter från OS och VM och där har ”Bella” svårare att konkurrera. Jag vet inte hur resonemanget går kring hur man ska bedöma en enskild spelares prestation i ett klubb- eller landslag, om det är lättare att titta på individuella prestationer och medaljer i OS och VM, säger Simon Dahl.

LÄS MER: SHL-fansens tydliga gest mot Brödernas Väsby hyllas nu i hockey-Sverige – agerar omedelbart: ”Bra där!”

Idrottsgalans svar

Stephan Rimér, som är en av de som arrangerade galan, medger nu att man från galans sida misslyckades med att uppmärksamma vissa idrottare som stått för fina insatser.
– Det här är ett väldigt speciellt år med väldigt många starka prestationer, men innehållsmässigt är det en vilja från oss på galan att visa upp mer än bara de nominerade idrotterna och idrottarna. Det är en ambition vi har, att hitta det utrymmet, säger Rimér.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Isabelle Haak, Volleyboll
220604 Isabelle Haak of Sweden during the european silver league between Sweden and Portugal on June 4, 2022 in Lund. Photo: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0128

Han fortsätter:
– Det är en jäkla massa världsmästare som vi inte har utrymme att ta upp. Sen om det är armbrytning, volleyboll, bänkpress eller vad det nu kan vara så är det ju någonting som vi tycker är ett intressant och kul innehåll. Men i år misslyckades vi med det.

LÄS MER: Tydliga jätteilskan mot Idrottsgalan – efter ”uselt” agerande mot Armand Duplantis: ”Mondo blev lurad”