Hopplandslaget får Bragdguldet 2021 – efter historiska OS-guldet: ”Betyder mycket för ridsporten”

Första OS-guldet i laghoppning på 97 år.
Nu belönas Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson.
De svenska hopplandslaget tilldelas årets Bragdguld.

Sverige hade väntat länge på den ädlaste medaljen i OS-laghoppningen. 97 år för att vara exakt, och det var under stor dramatik som det stod klart att väntan, äntligen, var över.

Historiska guldet

Henrik von Eckermann och Malin Baryard-Johnsson gav Peder Fredricson ett kalasläge, och när han tillsammans med stjärnhästen All In ridit klart, både felfritt och snabbt, stort det klart att Sverige knäckt USA i jakten på förstaplatsen. Det var första gången sedan 1924 som Sverige vann guldet.

210905 Peder Fredricson of Sweden celebrates with his bronze medal after the individual final on day 5 of the Equestrian FEI Jumping European Championship on September 5, 2021 in Riesenbeck. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Det har dock blivit betydligt fler silver, och när omhoppningen mot USA avgjordes så var känslorna enorma. I stort sett hela Sverige följde den ohyggliga dramatiken, och nu står det klart att hoppryttarna belönas ordentligt.

Stor dramatik

Inför förhandssnacket av årets Bragdguld nämndes just hopplandslaget som en potentiell vinnare, men favoritskapet låg nog, enligt många, ändå på Nils van der Poel, som slagit dubbla världsrekord och vunnit dubbla VM-guld under året. Men det blev alltså hopplandslaget som tilldelades det prestigefulla priset.

– Det känns jättebra. Det var spännande ett tag, de sista minuterna, men nu är jag väldigt glad, säger Peder Fredricson, och fortsätter:

– Det är jättekul för mig och jag blir jätteglad, men det betyder även mycket för ridsporten.

LÄS MER: Petter Northugs utspel om Therese Johaug – efter nya svenska skalpen: ”Hon trivs inte med det…”

Exit mobile version