Hjälten Robert Kronberg lämnade häckarna och vann EM-guld i oväntade sporten – här är hans nya liv i dag

Han är Sveriges bästa manliga häcklöpare genom tiderna.
Men efter friidrottskarriären sadlade Robert Kronberg om helt och vann även EM-guld i den mest oväntade sporten.
– I dag har det inte längre någon betydelse hur många SM-guld jag har, säger häcklöparen med hela 24 SM-guld till GP.

Första idrottskärleken i livet var fotbollen och favoritklubben IFK Göteborg. Men redan som 11-åring fick Robert Kronberg upp ögonen för häcklöpning och tidigt insåg att det var helt rätt sport för honom.

Kronbergs karriär

13 år gammal lämnade han fotbollen och satsade helhjärtat på att springa och hoppa över häckar. Med det stora målet att bli bäst.
– Ingen i familjen hade någon idrottsbakgrund, men pappa såg min potential och uppmuntrade mig att tänka stort. Att alltid försöka ta ett steg till. I häcklöpning kan man alltid utveckla tekniken. Och jag hade en fix idé om att hela tiden försöka göra det lite bättre. Jag gick och tänkte på det hela tiden; bättre, bättre, bättre, säger han i en intervju med GP.

Robert Kronberg, häcklöpning
050306 Friidrott, EM, Inomhus, 60 meter häck: Robert Kronberg, Sverige (Brons), jubel. © Bildbyrån – 51153

Det skulle också gå väldigt bra för Kronberg. Redan 1995 visade han upp sin stora talang vid Junior-EM när det blev EM-silver i 110 meter häck.

Hela 24 SM-guld

Bara två år senare vann han sitt allra första SM-guld på seniornivå blott 21 år gammal. SM-guld på 110 meter häck upprepades sedan 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 och 2011.

När Kronberg sedan la skorna på hyllan kunde han sammanfatta en otrolig friidrottskarriär med hela 24 SM-guld. Och han ses i dag som den absolut bästa häcklöparen på herrsidan i Sverige genom tiderna.

Vann EM-brons

Han hade också en förmåga att alltid ta sig till de stora finalerna i EM, VM och OS. Den allra främsta meriten internationellt är EM-bronset i Madrid 2005 och i VM-sammanhang blev det som bäst en femteplats i Edmonton 2001.

050306 Friidrott, EM, Inomhus: Sussanna Kallur, Robert Kronberg, Stefan Holm, Jenny Kallur och Carolina Klüft. © Bildbyrån – 51153 – Foto: Marcus Ericsson

Kronberg har dessutom fortfarande det svenska rekordet både utomhus på 110 meter häck samt inomhus på 60 meter häck. Han är dessutom den enda manliga friidrottaren som lyckats vinna SM-guld både i häck och slätlöpning, en unik bedrift han lyckades med 2004.

Lämnade allt 2011

Efter Finnkampen 2011 tog friidrottskarriären slut och häcklöparen gick tillbaka till skolbänken för att kunna bygga upp en karriär i det civila.
– Jag var ju ”bara” häcklöpare, och insåg att jag måste hitta en plats för mig själv som vanlig människa också. En utbildning till exempel. I dag har det inte längre någon betydelse hur många SM-guld jag har, säger han till lokaltidningen.

Han började plugga beteendevetenskap men vid sidan av studierna fanns också idrottsintresset kvar. Kronberg sadlade om från häcklöpning och testade på en hel del nya sporter med stor framgång.

EM-guld i ny sport

”Robban” vann SM-guld i inline hockey 2008, dubbla SM-guld i bob 2013 och sedan tog tyngdlyftningen över helt. Där det också blivit dubbla SM-guld 2013 och 2014 men den stora höjdpunkten kom ändå 2017.

Robert Kronberg, häcklöpning
120609 Olympiska föreningen och SOK har bjudit in samtliga svenska olympier genom tiderna, OS: Robert Kronberg. © Bildbyrån – 73525

Då Robert Kronberg gick hela vägen och vann EM-guld i tyngdlyftning för veteraner. Nuförtiden är det fem träningspass tyngdlyftning som gäller varje vecka och i dag jobbar förre häcklöparen som friskvårdskonsult och personlig tränare för det egna företaget KronBee.

Nyligen valdes 43-åringen in i Göteborgsidrottens ”Hall of Fame” och det finns fortfarande en dragning kvar till friidrotten som så länge var en stor del av hans liv. Och Kronberg kan gärna se en återkomst till den världen igen.
– Visst, jag skulle absolut kunna tänka mig att bli förbundskapten en dag, säger han till GP.

LÄS MER: Peppe Eng lämnade tv-rutan och försvann helt – det gör folkkära profilen idag