Helene Ripa avslutar karriären – framgångsrika paralympiern om vad som väntar: ”Kommer inte sitta still”

Helene Ripa avslutar nu sin professionella karriär.
Beskedet från en av Sveriges mest framgångsrika paralympier kommer efter karriären som sträckt sig över fyra årtionden.
– Det är en tanke som faktiskt har vuxit fram, säger Ripa till SVT.

När Helene Ripa, 52, var 14 år gammal tvingades hon amputera sitt högra ben till följd av en cancerdiagnos. Men det var inget som stoppade henne från att satsa på en idrottskarriär. 38 år senare har hon två OS-medaljer och sex VM-medaljer i två olika sporter. Nu är hennes idrottskarriär slut.

Helene Ripas avslut

Bland annat (!) har Ripa tävlat, och haft störst framgångar, i simning, längdskidor och kanot. Hon har deltagit i fyra paralympiska spel: Barcelona 1992, Sotji 2014, Rio 2016 och Tokyo 2020. Ripa beskriver toppen av sin karriär som när hon tog hem ett silver och ett guld i längdskidor på Paralympics i Sotji 2014.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Helene Ripa, parasport
210917 Helene Ripa of Sweden after the women’s canoe sprint KL3 200 meter semifinal during the 2021 ICF Canoe Sprint World Championships on September 17, 2021 in Copenhagen. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0276

Ripa berättar att tanken på att avsluta karriären är något som växt fram efter Paralympics och VM 2021.
– Jag har haft problem med ryggen och har haft lite tidigare problem och var tvungen att göra en ryggoperation förra våren. Då blev det 9-12 månaders paddelförbud, och någonstans under den tiden väcktes tanken ”är det värt det här?”. Min kropp börjar bli trött, jag är över 50 år. Ska man göra något sånt här måste kroppen och knoppen verkligen vara där, säger hon till SVT.

Nya pensionärslivet

52-åringen utvecklar sitt resonemang.
– Jag vill alltid prestera på topp och jag vill vinna. Jag har inte längre den motivationen som krävs och i kombination med att min kropp inte riktigt pallar med så känner jag att det räcker nu.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Helene Ripa, parasport
210701 Helene Ripa under en presskonferens den 1 juli 2021 i Stockholm. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN / COP 141 / AT0016

Nu väntar ett liv som idrottspensionär för Helene Ripa.
– Idag är jag väldigt, väldigt stark i mig själv och vet också att om jag skulle plocka bort idrotten så har jag en stark grund att stå på utan den. Det finns mycket nya roliga saker att göra, jag kommer absolut inte sitta still, säger hon till SVT.

LÄS MER: Nya glädjebeskedet för Frida Karlsson, Ebba Anderson och Jonna Sundling – som kan ge ett rejält pengaregn