Gunde Svans kritik mot Zlatan Ibrahimovic – efter utspelet om Ingemar Stenmark: ”Hur kan han…”

Gunde Svans kritik mot Zlatan Ibrahimovic – efter utspelet om Ingemar Stenmark: ”Hur kan han…”

Zlatan Ibrahimovic gjorde ett utspel mot Ingemar Stenmark.
Det fick Gunde Svan att reagera kraftigt – och rida ut till alpinikonens försvar.
– Hur han kan med det köttet på benen påstå det?, frågade sig Gunde.

Debatten var enorm i sport-Sverige i samband med Dagens Nyheters 150-årsfirande. Det hade egentligen inte så mycket med själva tidningen att göra, utan snarare den lista som tidningen publicerade i samband med jubileumsdagen 2014. En jury från tidningen fick ranka Sveriges 150 bästa idrottare genom tiderna, och det var få som var överens om resultatet.

Zlatans utspel

Zlatan Ibrahimovic blev tvåa på listan, bara slagen av Björn Borg, och det var ingenting han såg på med någon typ av ära. I stället menade Ibrahimovic att andraplatsen var ”som att komma sist”.

– På den listan är jag 1, 2, 3, 4 och 5:a, med all respekt för de andra, lät Zlatan meddelade till DN.

230324 Zlatan Ibrahimovic of Sweden during the UEFA Euro Qualifier football match between Sweden and Belgium on March 24, 2023 in Stockholm. Photo: Tobias Sterner / BILDBYRÅN

Ingemar Stenmark, ödmjuk som alltid, menade att Zlatan Ibrahimovic kanske hade en poäng, att Zlatan kanske förtjänade alla platser. Men utspelet möttes även av en del kritik – från bland andra Gunde Svan, som red ut i försvar till Stenmark.

– Då är man så långt från Ingmar Stenmarks ödmjukhet man kan komma, sa Svan till Expressen.

LÄS MER: Gunde Svan kan bara skratta rakt ut när Ingemar Stenmark avslöjar det sjukaste om sin karriär: ”Va!?”

Gundes kritik

Gunde Svan utvecklar sin tanke, och undrade då hur långt Zlatan kunde gå innan svenska folket tröttnade, en diskussion han då hade haft med en person under Idrottsgalan.

– Frågan är hur långt Zlatan kan dra det snöret. Han som jag pratade om Zlatan med i går frågade mig: ”Hur långt tror du att han kan klara sig med att kunna säga så där?”.

Gunde Svan använde sedan Petter Northug som exempel, och hur ledsen han blev efter att den norska stjärnan åkt dit för rattfylla. Den gränsen var Zlatan då nära att passera, enligt Gunde.

– Minst sagt på gränsen, skulle jag säga, menade han.

170825 Skidlegendaren Gunde Svan är på plats för att se sonen Ferry Svan tävla i NM i Timbersports den 25 augusti 2017 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Gunde Svan menade då att det dessutom finns argument att göra att Zlatan Ibrahimovic borde vara längre ner på listan.

– Berättaren på ”Idrottsgalan” sa att han tyckte att det var så fult mot oss andra på listan. Han tog Björn Borg som var världsetta som exempel. Han räknade upp hur många världsettor och världsmästare som helst som var bakom Zlatan på listan och Zlatan är rankad 13:e i världen i fotboll. Och han har inte vunnit något heller. Det var dit han kom. Hur han kan med det köttet på benen påstå att Borg eller några av de andra inte skulle vara före honom på listan. Jag har inte tänkt på det innan.

LÄS MER: Gunde Svan såg in i framtiden med tidig jättehyllning till Frida Karlsson och Ebba Andersson: ”Väldigt ovanligt”