Gunde Svan kan bara skratta rakt ut när Ingemar Stenmark avslöjar det sjukaste om sin karriär: ”Va!?”

Gunde Svan kan bara skratta rakt ut när Ingemar Stenmark avslöjar det sjukaste om sin karriär: ”Va!?”

Ingemar Stenmark är en av våra största.
Men när han erkänner en sak om sin makalösa karriär kan Gunde Svan knappt tro att det är sant.
– Jag känner mig som en slarvpelle, säger Svan.

Gunde Svan och Ingemar Stenmark var dominanter i en varsin sport. De var inte bara extremt framgångsrika, och vann i stort sett allt som gick att vinna, de har dessutom alltid gett svenska folket ett leende på läpparna med sina fantastiskt härliga personligheter.

Gundes förvåning

Gunde Svan var giganten som förändrade längdskidorna, som aldrig lämnade någonting till slumpen och som alltid gjorde precis allt för att vinna. Ingemar Stenmark är alpinsportens okränkte konung, med meriter som ingen kan mäta sig med. Bägge tillhör den absoluta toppen i svensk idrottshistoria, och det var därför helt magiskt när de var med i samma tv-program för några år sedan.

Gunde Svan, skidor
190224 Gunde Svan of Sweden at the flower ceremony after the team sprint finals during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87888

I TV4-programmet ”I huvudet på Gunde Svan” mötte Gunde en rad svenska idrottsikoner, och i ett avsnitt deltog Ingemar Stenmark. Det var givetvis fantastisk tv, när Gunde Svan fick chansen att verkligen lära känna människan Stenmark, och vad som drev honom genom karriären, och vad som gjorde honom till en av de absolut största. Som alltid när Gunde Svan är i farten var det med en hel del skratt, men även en del förvåning.

LÄS MER: Pernilla Wibergs bekännelse om Ingemar Stenmark – avslöjar helt ny sida av ikonen: ”Han är väldigt…”

Otroliga avslöjandet

Vid ett tillfälle under programmet så berättar Ingemar Stenmark om hur missnöjd han ofta var under karriären. Han avslöjar bland annat att han bara var nöjd med ett enda lopp under alla år som världsledande alpinåkare.

– Jag vet bara en tävling under min karriär, där jag fick rent skär i alla svängar. Och det var i Courchevel 1979. Annars har det ju jättejobbigt att åka, säger han.

Foto: Youtube

Gunde Svan börjar direkt skratta, och tror knappt att det är sant, vad han precis har fått höra.

– En gång!? Ett enda tillfälle!? Ett åk en gång, och han har åkt skidor i 25 år!, säger Svan. 

När Gunde Svan gästade Nyhetsmorgon för att prata om programmet så berättar han om förvåningen:

– Många brukar tycka att jag är ganska noggrann och systematisk, men i Ingemars sällskap känner jag mig som slarvpelle nummer ett. Han vann 86 världscuptävlingar, men är bara nöjd med ett enda åk. Va!? Då förstår man vilken nivå!

Se klippet här (från 03.17):

LÄS MER: När Alberto Tomba vann OS-guld före rivalen Ingemar Stenmark – till sin stora sorg(!): ”Om bara…”