Gunde Svan öppnar upp om otäcka olyckan inför ögonen på sonen Ferry: "Jag fick sy benet på mig själv"

Gunde Svan öppnar upp om otäcka olyckan inför ögonen på sonen Ferry: ”Jag fick sy benet på mig själv”

Gunde Svans son Ferry sysslar med timbersport.
Det har skidlegendaren fått känna på – den otäcka vägen.
– Det slutade på akuten och att jag fick sy benet på mig själv, säger Svan i SVT-programmet ”Carina Bergfeldt”. 

Med 4 OS-guld och 7 VM-guld är Gunde Svan en av de absolut främsta skidåkarna i svensk idrottshistoria. Men hans son Ferry Svan har inte valt att gå i pappas fotspår – utan en helt annan väg.

Gundes olycka

24-åringen börjar göra sig ett namn inom den annorlunda sporten timbersport, där han använder yxor och sågar för att nå framgång. Gunde gör sitt bästa för att hjälpa sonen med både träningar och förberedelser i den mer udda sporten.

Ferry Svan, timbersport
190525 Timbersports, Ferry Svan under tävlingen Champions Trophy den 25 maj 2019 i Tjolöholm. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN / Cop 206

Men till skillnad från längdskidor finns risken för betydligt tuffare skador inom timbersport. Det har pappa Svan själv fått erfara när han hjälpt till i sonens satsning.

När både far och son gästar SVT:s talkshow ”Carina Bergfeldt” berättar Gunde Svan om en otäck olycka för programledaren Carina Bergfeldt.
– Jag skulle hjälpa honom att rädda någon yxa han förstört, en träningsyxa, jag skulle få ge mig på den. Jag la ner hela min själ i den, filade en timme på ena sidan och en timme på andra sidan. Och jag var så noggrann. Men rätt som det var tappade jag yxan och det slutade på akuten och att jag fick sy benet på mig själv, säger skidlegendaren med ett skratt i programmet.

”Jättedumt”

Svan erkänner att det kan ha varit sonens fel att han tvingades uppsöka sjukhusvård. Men samtidigt att det var hans eget fel att han försökte stoppa den fallande yxan med benet.
– Jag fick inte spänna åt den så hårt i skruvstycket, för att det skulle kunna bli märken i skaftet. Då var han på mig direkt. Men rätt som det var filade jag och så släppte den ur skruvstädet. Och på ren reflex satte jag dit benet för att inte förstöra den ännu mer, säger han i SVT-programmet.

Gunde Svan, skidor
190224 Gunde Svan of Sweden at the flower ceremony after the team sprint finals during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87888

Programledaren Carina Bergfeldt säger sedan det självklara om hela den här situationen.
– Det låter jättedumt att sätta ut benet i det läget…, konstaterar hon.
– Ja, det tycker jag också i efterhand. Men reflexen är att rädda yxan. Och det slutade med några stygn i benet istället, svarar Gunde.

LÄS MER: Gunde Svans ärliga ord om Petter Northug – efter jätteskandalen: ”Jag var orolig…”

Få våra nyhetsbrev!