Gunde Svan om starka ögonblicket i tv – avslöjar varför han pressade sin fru till tårar: ”Det var en hederssak…”

Gunde Svan skickade in sin fru i en cell full med spindlar.
Nu avslöjar legendaren varför han pressade henne i Fångarna på fortet.
– Det var en hederssak, säger han.

Det finns få inom längdskidåkningen som är större än Gunde Svan. 60-åringen har flera guld i både OS och VM, samt vunnit den totala världscupen hela fem gånger.

Starka ögonblicket

Han är en av Sveriges mest uppskattade idrottare någonsin, och steget till att arbeta med tv efter den avslutade idrottskarriären var naturlig. Gunde Svan har medverkat i flera tv-program, och är starkt förknippad med TV4:s ”Fångarna på fortet”.

Han ledde tillsammans med Agneta Sjödin programmet när det började sändas i början på 90-talet, och ett av det mest starka ögonblicket från programmets historia inträffade nästan direkt.

170116 Gunde Svan och hustru Marie under Idrottsgalan den 16 januari 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Gunde Svans fru, Marie Svan, medverkade som deltagare i programmet 1992. I ett av momenten skulle de tävlande gå in i en cell fullt med spindlar. En utmaning Marie tog sig an, och maken pressade henne rejält i cellen – trots att hon har en fobi för småkryp.

– Kom igen nu, är det inga ruter i dig? Du får väl offra dig lite för laget, hör man Gunde Svan skrika till sin skräckslagna fru som gråter av rädsla.

Nu förklarar han anledningen till varför han pressade sin fru så hårt.

”Visa att banan inte var riggad”

– Jag vet ju att hon är jätterädd för spindlar. Men jag vet ju även att hon är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna, säger han till P4 Dalarna.

Han menar också att Marie varit så duktig i de tidigare cellerna och att hon behövdes sättas på prov, och ville inte att tittarna skulle tro att han gav sin fru fördelar.

– Jag ville visa att banan inte var riggad för henne på något sätt, det var en hederssak.

170825 Skidlegendaren Gunde Svan är på plats för att se sonen Ferry Svan tävla i NM i Timbersports den 25 augusti 2017 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Uppgiften i cellen var att pilla fram en ledtråd som satt på en av spindlarnas mage.

– Att den inte var tillrättalagd för att hon skulle lyckas tror jag framgick med all tydlighet, säger han.

LÄS MER: Norska stjärnans starka ord i tv – som får Gunde Svan att bryta ut i gråt: ”Det vände upp och ned på livet”

Få våra nyhetsbrev!