Guldhoppet Armand Duplantis erkänner allt inför friidrotts-VM: "Det är sant, jag bryter mot reglerna"

Guldhoppet Armand Duplantis erkänner allt inför friidrotts-VM: ”Det är sant, jag bryter mot reglerna”

.

Armand Duplantis är ett av Sveriges stora guldhopp inför friidrotts-VM.
Men nu erkänner stjärnsvensken att han faktiskt bryter mot reglerna.
– Det är sant. Jag gör en del saker som ingen annan gör, säger han till SportExpressen.

Samtidig som Armand Duplantis laddar för fullt inför friidrotts-VM och går in i mästerskapet som ett riktigt stort blågult medaljhopp så sprids en video på honom. Hittills har hela fem miljoner sett den omtalade slow motion-videon på hans otroliga 6,05-hopp från EM i Berlin, se den här nedanför.

Duplantis bryter mot reglerna

Ett klipp som ”Mondo” också sett många, många gånger. Men det är något väldigt speciellt med Duplantis stavteknik, fråga bara Angelica Bengtsson.
– Det är väldigt häftigt. Han följer inte regelboken egentligen, utan bara gör vad som krävs. Det är väldigt coolt!, säger hon till SportExpressen.

Armand Duplantis, stavhopp
190824 Armand Duplantis of Sweden celebrates when competing in the men’s pole vault during the Finnkampen day 1 on August 24, 2019 in Stockholm.
Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / Cop 234

Duplantis håller med och erkänner att han faktiskt bryter mot reglerna.
– Jag vet inte vad hon pratar om. Säger hon att jag fuskar? Eller menar hon bara att jag bryter mot det normala? För det är sant, på så sätt bryter jag mot reglerna, säger 19-åringen till kvällstidningen.

”Jag gör som ingen annan gör”

För det är faktiskt en helt egen teknik som Duplantis kör på. Så här beskriver han själv hur han utvecklat sin unika stavteknik.
– Jag minns när jag var fem-sex år gammal och alla trodde att det bästa sättet att hoppa var att hoppa som Sergej Bubka. Men utifrån att titta på videoklipp på Bubka kunde jag ju se att han var extremt snabb, extremt stark och hoppade med ofattbart styva stavar. Hade han då verkligen den bästa tekniken? Hur skulle vi kunna hoppa lika högt som honom då, när han var så stark och snabb? Sen kom Renaud Lavillenie och visade att man kan vara lite mindre och ändå hoppa högt. Och efter det har jag utvecklat min egen teknik och jag gör en del saker som ingen annan gör.

Se det otroliga klippet här:

Armand Duplantis, stavhopp
190925 Armand Duplantis of Sweden poses for a portrait during a press event ahead of the IAAF World Athletics Championships on September 25, 2019 in Doha.
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 88027

LÄS MER: Jätteskandalen bara dagar innan friidrotts-VM – tre VM-stjärnor stoppas från att tävla: ”Fruktansvärt”

Pappan bröt löftet till Armand Duplantis – efter bragdguldet i EM: ”Trodde det var omöjligt”