Göran Zachrisson om svåra, dagliga kampen mot alkoholen: ”Vill sluta – men så in i helsikes svårt”

Göran Zachrisson dömdes för rattfylla.
Och kampen mot alkoholen fortsätter.
– Jag vill inte något annat än att sluta – men det är så in i helsikes svårt, säger han till Sportbibeln.

Mer än ett år har gått sedan den folkkära tv-kommentatorn Göran Zachrisson greps av polis i Djursholm. Alkoholtestet visade på cirka 1,0 promille i blodet, och i oktober dömdes han till grovt rattfylleri, och skyddstillsyn och 40 timmars samhällstjänst.

Får hjälp

Göran Zachrisson var då tydlig med att han ville – och för sin egen skull var tvungen – att sluta dricka alkohol. Men månaderna har gått, och Zachrissons kamp fortsätter.

– Jag har försökt, försökt och försökt.Och försöker fortfarande. Jag får hjälp, av en väldigt klok, före detta alkoholist. Det är en väldigt bra person, säger Zachrisson till Sportbibeln.

Vad är det för hjälp?

– Det är ett företag som hjälper mig. Och med min kontaktperson så pratar jag öppet om det hela. Och han vet hur svårt det är att sluta helt och hållet. Och jag säger det till honom; att jag inte vill något annat än att sluta – men det är så in i helsikes svårt!

Göran Zachrisson
180815 Göran Zachrisson inför golftävlingen Nordea Masters den 15 augusti 2018 i Göteborg. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Göran Zachrisson fortsätter:

– När man kommer hem och går till köket, som är ett trevligt… och kanske gör en brasa. Då kanske jag tar ett glas vin, och jag lagar min mat… och det är det enda som sätter färg på dagen på något sätt. Vi är många som lider av att just…, lider kanske är ett starkt ord, men de skulle säkert vilja sluta helt med alkohol, men så finns det där på något sätt.

”Gör dagen mer tillgänglig

Zachrisson berättar att drickandet, numera, dock inte har en negativ påverkan på honom. Han förlorade även sitt körkort i samband med rattfylledomen.

– Jag vet att jag måste lära mig ett väldigt skonsamt förhållande till alkohol, för det är inte bra. Jag är för gammal för det, men det är väldigt svårt att sluta med helt och hållet om du är ensam. För det kan mycket väl hända en drink före maten, som jag själv har lagat, gör dagen mera… tillgänglig. Det är inte så att jag ligger redlös eller är berusad, men… jag vet inte riktigt. Man borde ju aldrig ha druckit alkohol, säger han.

Varför vill du sluta?

– Det är det jag inte riktigt kommit fram till. Men jag tror att jag måste göra det för jag tror att det hjälper minnet. Jag är ju beroende av ett hyggligt minne om jag ska kunna berätta, säger Zachrisson, och fortsätter sedan med en lång historia om golfens ursprung i Skottland, på 1400-talet.

180815 Kommentatorn Göran Zachrisson lyssnar på Tysklands Martin Kaymer under en presskonferens inför golftävlingen Nordea Masters den 15 augusti 2018 i Göteborg. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Zachrisson är dock övertygad om att han kommer att sluta med alkoholen.

– Ja…. Jag måste tro på det, annars skulle jag inte sitta här. Det går inte att… Man måste tro på det, helt enkelt.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!