Foppas hårda kritik mot elitsatsning för barn – som alla idrottsföräldrar borde lyssna på

Det är en oerhört viktig diskussion i sport-Sverige.
Och i ”Mästarnas mästare” lyfter Peter Forsberg ämnet om överengagerade idrottsföräldrar som sätter press på barnen.
– Man ska delas upp när man är 15 år – det är lite väl tidigt, säger hockeylegendaren i SVT:s sändning.

I söndagens avsnitt av SVT-programmet ”Mästarnas mästare” lyfter Peter Forsberg den så viktiga diskussionen om elitsatsning för barn. Svenske hockeylegendaren frågar de övriga deltagarna om var de står i frågan om att slopa idrottsresultat för barn upp till 13 år.

Det är verkligen ett ämne som väcker starka känslor och reaktioner hos legendarerna i årets upplaga av Mästarnas mästare.

”Vi borde skärpa oss”

VM 94-hjälten Kennet Andersson anklagar föräldrarna.
– Det är föräldrarna, det är vi som borde skärpa till oss. Jag är för att man snarare har någon typ av utbildning för föräldrar om hur man beter sig vid sidan av planen, i bilen på vägen till och från matchen, säger Andersson i SVT:s sändning.
– Man kan inte hålla på att instruera från andra sidan planen som förälder, när tränaren på andra sidan säger något annat!

Foppas hårda kritik

”Foppa” riktar hård kritik mot att det blir alldeles för stor press för unga idrottare och att fokus bör ligga på att ha kul istället för att leverera resultat.
– Man ska delas upp när man är 15 år, nästan ännu längre ner. Man ska spela med bästa laget och träna mer än de som är sämre. Det är lite väl tidigt, säger Forsberg.
– Jag kommer ihåg när jag skulle spela TV-pucken, då åkte jag och spelade fotboll i en vecka i stället. Farsan sa bara: ”Gör det du tycker är roligt”.

Även slalomlegendaren Pernilla Wiberg är kritisk till att man måste välja en idrott och satsa på det så tidigt som möjligt.
– Speciellt i hockey och fotboll som jag uppfattat det, där kan du inte hålla på med båda. Jag säger så här: man väljer idrott, men du behöver inte specialisera dig, säger Wiberg i SVT:s sändning.

”Jag är vansinnig!”

Men argast av alla blir ändå handbollsikonen Magnus Wislander som ryter till och dunkar näven i bordet.
– Jag är vansinnig på det! Du ska träna tre-fyra gånger i veckan, vill du göra andra grejer så får du inte vara med. Då säger föräldrarna: ”Varför ska han eller hon spela som bara tränar två gånger i veckan?”, och så är det orättvist helt plötsligt. Den biten är hål i huvudet tycker jag, säger han.

Dela artikeln om du håller med idrottslegendarerna i detta viktiga ämne!

LÄS MER: När Jörgen Jönsson talade ut om Foppas ständiga stölder av nummer 21

Peter Forsberg flyttar från Sverige – här är hockeyikonens helt nya satsning

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);