Folkkäre Jacob Hårds stora kritik mot Idrottsgalan – pekar nu ut tydliga missen: ”Det känns väldigt konstigt”

Armand Duplantis lämnade Idrottsgalan utan ett enda pris.
Fel, tycker Jacob Hård.
– Det känns väldigt konstigt, säger han i Studio Ett.

Kritiken mot årets Idrottsgala har varit stundtals massiv. Mest snack har det varit kring att Armand Duplantis, som kom från ett år där han vann VM-guld och slog världsrekord i samma tävling, inte fick ett enda pris.

Hårds kritik

Många såg honom som den stora favoriten till Jerringpriset och Årets manliga idrottare, men båda gångerna vann i stället Nils van der Poel. Det fick bland andra DN:s krönikör Johan Esk att reagera kraftigt. I en krönika beskrev han det hela som ”en klassisk kalkon”, och han menade att det inte borde vara möjligt att en idrottare av Mondos dignitet går prislös från en svensk gala.

220820 Armand Duplantis of Sweden ahead of the men’s pole vault final during day 10 of the European Championships on August 20, 2022 in Munich. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Och han får nu medhåll från en av Sveriges mest folkkära sportprofiler. Jacob Hård menar även han att Mondo förtjänade något pris för sitt fantastiska år.

– Jag håller med Johan helt och hållet. Jag tycker det känns väldigt konstigt att Armand Duplantis inte fick något pris, efter det han gjorde 2022, det måste jag säga, säger han i Studio Ett.

LÄS MER: Chockbeskedet: Tittarfavoriten Jacob Hård kan stoppas från OS – vädjar nu till SVT: ”Det måste bli så”

”Kan skruva på det där”

Jacob Hård menar samtidigt att han förstår att Nils van der Poel vinner priser, och att det ligger i Sveriges kultur.

– Det kan jag i och för sig gilla, att varje land har sin egen idrottskultur. Vi älskar, bland annat, våra vinteridrotter. En orienterare kan bli den främsta i landet, trots att den internationella konkurrensen i de sporterna inte alls är vad den är i de stora sporterna. Jag gillar det, och jag tycker att det ska få vara så, säger han, och fortsätter:

– Men när man är på den nivån som Armand Duplanits är så tycker jag ändå att man borde få någonting.

Jacob Hård, OS
200105 Jacob Hård of Swedish broadcaster SVT after the men’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 5, 2020 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Jacob Hård försöker även förklara varför Nils van der Poel vann.

– Det som avgör är väl dels att det som Nils van der Poel gjorde var extraordinärt. Men sen också att han gör det i en sport som har fört en tinande tillvaro, och att han är den personligheten han är, och att han gör det på det sätt han gör, spelar så klart roll.

Jacob Hård ser dock gärna att Idrottsgalan ser över sin jury till kommande år, och hur man tar fram pristagarna:

– Juryn pratar inte med varandra när man gör sina val, och då kan det bli så som det blir igår, att van der Poel vinner allt. Hade man suttit och sett det hela, och då sett: ”Nej, men vänta nu. Blir det här verkligen rätt?” Så hade man nog kunnat skruva på det lite det där. 

LÄS MER: Ikonens stenhårda kritik mot Jerringpriset – rasar nu mot svenska folkets beslut: ”Inget annat än pinsamt”