Folkkäre Jacob Hård avslöjar sitt allra starkaste idrottsminne – väljer svenska ikonerna före Usain Bolt: ”Det svämmar över”

Han är en av våra allra största inom tv-Sverige.
Nu avslöjar folkkäre Jacob Hård sitt allra starkaste idrottsminne som kommentator.
Och då nämns två svenska ikoner – före legendaren Usain Bolt.

Jacob Hård av Segerstad, i folkmun mest känd som Jacob Hård, föddes 1955 och är än i dag aktiv som en av våra främsta och mest kunniga kommentatorsröster. Han är en av våra mest folkkära inom tv-sporten, och under åren har han även hunnit att bli starkt förknippad med den närmast legendariske karaktären Bo A Orm.

44 år lång karriär

Jacob Hård inledde, precis som så många andra legendariska tv-röster, karriären på Radiosporten 1980. Innan det hade Hård varit en talang i friidrott, och särskilt inom grenen 800 meter. I dag är Hård vår kanske främsta friidrottskommentator, och det har kanske sin förklaring i den tidiga talang han uppvisade inom sporten.

Flytten till SVT gick 1986, och trots att fyra decennier har gått så har Jacob Hård blivit kanalen trogen. Det har inte saknats erbjudanden från andra kanaler för Hård, men han har valt att stanna kvar på public service, och har under åren bildat strålande radarpar med först Christer Ulfbåge, och sedan Anders Blomquist under skidtävlingar. Jacob Hård har hunnit uppleva det mesta, och han har sett otaliga stora mästerskap på plats, som tittarnas guide.

Pekar ut svenska ikonerna

I en chatt med SVT för något år sedan så fick Hård frågan om vilket, av alla ögonblick, som varit det starkaste för honom som kommentator. Viktigt att komma ihåg är hur många OS och VM Hård faktiskt varit på, och vilka oförglömliga ögonblick i idrottshistorien som han fått äran att föreviga. Men trots alla stora ögonblick så är det två svenska ikoner som Hård främst väljer att lyfta.

Jacob Hård, SVT
171118 Kommentatorn Jacob Hård poserar för ett porträtt i SVT:s Vinterstudion den 18 november 2017 i Gällivare. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_207

För trots att Usain Bolt visserligen nämns, så är det Stefan Holm och Charlotte Kalla som sticker ut för Hård.

”Det finns en del att välja på… Stefan Holms OS-guld 2004 och Charlotte Kallas vinst i Tour de Ski är i alla fall två höjdare”, skriver Hård först.

”Men att ha fått uppleva Usain Bolt, Carl Lewis, dream Team i basket 92, Gunde och Wassberg, Carolina Kluft… Det svämmar liksom över”, fortsätter han sen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev