Fem svenska idrottare fast för nytt dopning – nu slår RF larm

Fem svenska idrottare har åkt fast för dopning. Det rör sig om det dopningklassade ämnet higenamin, som hittats i testprover, rapporterar Dagens Nyheter.

Det är Riksidrottsförbundet (RF) som nu slår larm efter att fem dopningprover, klassade som testprover, kommit tillbaka positiva under 2017. Ämnet higenamin har hittats, ett ämne som dopningsklassades så sent som i år, i vilket det kan finnas spår av meldonium. RF går ut med en varning då ämnet kan finnas i kosttillskott, där man anser att det inte tillräckligt tydligt visar att det innehåller det förbjudna ämnet.

Idrottarna, där en klassas som elitidrottare, har blivit förhörda men ingenting tyder enligt RF på att de varit medvetna om det förbjudna preparatet. Just ämnet meldonium var det ämnet som orsakade stor kalabalik i idrottsvärlden förra året när bland andra Abeba Aregawi och Maria Sharapova åkte fast.
–  Allting talar för att de inte har dopat sig medvetet utan att de fått i sig det här via kosttillskott, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i RF:s Dopningskommission, om de fem dopade svenskarna till Dagens Nyheter.

Higenamin dopningsklassades från den 1 januari 2017. Andrén-Sandberg konstaterar att märkningen på produkterna inte är tillräckligt bra – och riktar stark kritik mot tillverkarna.
– De tjänar en massa pengar på det här och det blir idrottsmännen som får ta stöten. Precis som salvan som Therese Johaug tog var dopningsmärkt borde även de här produkterna vara det, säger han till Dagens Nyheter.

Ingen av de fem svenska idrottare som åkt fast har hittills blivit dömda. Det normala straffet för förseelsen är ett års avstängning.

LÄS MER: Dopningsskandal skakar rysk hockey – storstjärnan har testats positivt