Enorma ilskan mot kontroversiella beslutet – när klassiska tävlingen stoppas: ”Ett hån mot vår idrott”

Klassiska natt-SM i orientering kan nu stoppas.
Då det inte klassas som en elitidrott, vilket får flera ledare och idrottare att rasa.
– Ett hån både mot vår idrott och våra elitlöpare, säger en ilsken Tomas Stenström, Svenska Orienteringsförbundets idrottschef, till orienteringsmagasinet.se.

Tidigare i veckan kom beskedet som verkligen rör upp känslor i orienterings-Sverige. Med bara fem veckor kvar till klassiska natt-SM i Österåker har arrangören nu fått avslag på att genomföra tävlingarna.

”Det är ett hån”

Smittskydd Stockholm har tagit beslutet att inte tillåta SM i nattorientering då de inte klassar det som en elitidrott.
”Ingen tävlingsverksamhet under elitnivå är tillåten av smittskyddsskäl”, meddelar man i sitt beslut.

Tove Alexandersson, orientering
200605 Tove Alexandersson poserar för ett porträtt efter en träning den 5 juni 2020 i Falun. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT

Beskedet att orientering inte är en elitidrott väcker nu en hel del ilska, rapporter orienteringsmagasinet.se.
– Det är ett hån både mot vår idrott och våra elitlöpare, säger en upprörd Tomas Stenström, Svenska Orienteringsförbundets idrottschef, till sajten.

”Helt orimligt”

Karolin Ohlsson, med två VM-guld och tre EM-silver på meritlistan, håller med och riktar en jättekritik mot kontroversiella beslutet att stoppa tävlingen.
– Jag tycker det helt orimligt att de säger att det inte är en elittävling. Jag tänker främst på hela vår sport. Dels har vi fått ställa in nästan allt under hela pandemin och vi utövar vår sport i skogen. Du träffar i stort sett mindre folk på tävling än vad du gör om det handlar på Ica. Springer du en nattorientering så är du ”forever alone” kan man säga. Du träffar inte en människa där ute, säger hon till Sportbladet.

Karolin Ohlsson, orientering
200127 Karolin Ohlsson och Jerker Lysell poserar för porträtt med checkar från riksidrottsförbundets Elitidrottsstipendium under Idrottsgalan 2020 den 27 januari 2020 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180178

Senast den 20 mars väntas ett definitivt beslut komma för arrangören av natt-SM i orientering. Orienteringsförbundet har även i samråd med Riksidrottsförbundet beslutat att begreppet elitidrott inte enbart handlar om man kan leva på sin sport eller inte.

Utan det handlar mer om hur hård och dedikerad satsning som en idrottare väljer att göra.
– Vi tränar i stort sett två till tre pass om dagen, det blir tre timmar. Det gör vi inte för att hålla på med en hobby. Både damerna och herrarna tog VM-guld senast i stafett. Tove (Alexandersson) har vunnit Bragdguldet, Jerringpriset och blivit årets kvinnliga idrottare. Vi är verkligen i toppen och det är så himla många som springer orientering. Det är helt knäppt att säga att det inte är en elitidrott när skidåkarna får tävla och fotbollen och hockeyn är igång, säger en irriterad Karolin Ohlsson till kvällstidningen.
– Och vi som inte har det så bra ekonomiskt och sliter som tusan och tränar minst lika mycket som alla andra – vi får inte tävla. Det tycker jag är jätte-, jättekonstigt.

Vad tycker du om beslutet? Dela artikeln och berätta din åsikt!

LÄS MER: Intressanta detaljen i Stina Nilssons namn – som hon absolut INTE vill prata om: ”Det är lite pinsamt…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!