Efter massiva "röstkuppen": Nu görs Jerringprisets röstsystem om

Efter massiva ”röstkuppen”: Nu görs Jerringpriset om från grunden

Jerringpriset har de senaste åren fått ta emot massiv kritik.
Det framför allt på grund av att en kan rösta hur många gånger som helst.
Nu berättar Radiosportens sportchef Markus Boger att röstningssystemet görs om.

Jerringpriset har sedan det instiftades 1979 varit ett av de allra mest prestigefulla en svensk idrottare kan vinna. Priset mottas av den som stått för årets idrottsprestation, framröstad av svenska folket.

Massiv kritik – efter ”röstkuppen”

Men de senaste åren har priset fått ta emot stenhård kritik. De senaste två åren har ryttaren Peder Fredricson ta emot Jerringpriset, men i efterhand har diskussionen handlat om röstningssystemet.

Foto: Bildbyrån

Då en person kan rösta hur många gånger som helst har det konstaterats att priset numera delas ut till den med flest supportrar. I och med prisutdelningen på Idrottsgalan har det då pratats om att Fredricson har vunnit efter en ”röstkupp”.

Även profilen Jacob Hård har riktat kritik mot systemet.
– Jag tycker att man ska kalla det för det som det är. Ett pris till den populäraste, eller av folket mest älskade prestation, inte den bästa, sa Hård efter prisutdelningen tidigare i år till SportExpressen.

Röstsystemet görs om

Men i fortsättningen kan det komma att bli stora förändringar kring hur röstsystemet fungerar. I Radiosporten Dokumentär berättar Radiosportens sportchef Markus Boger att det kommer bli begränsningar kring hur många röster som kan läggas per person.

I den så kallade ”duo-appen” kunde en förra året rösta betydligt färre gånger än tidigare år. Via telefonen gick det däremot att rösta hur många gånger som helst.

Jacob Hård var kritisk efter det senaste Jerringpriset. Foto: Bildbyrån

 

Men det är det slut med.
– Troligen gör vi så att vi jämställer de här olika formerna för hur man kan rösta. Att man kan rösta lika många gånger i duo-appen som i telefon. Detaljerna är inte klara ännu men det känns rimligt att man kan rösta lika många gånger på båda ställena. Det handlar om små justeringar och inte stora ändringar, säger Boger i radiodokumentären.

Peder Fredricson har vunnit priset två år i rad, men historiskt sett är hästsporten inte den största i antalet priset. Längdskidåkningen har fått hela fem Jerringpris, vilket är flest av samtliga idrottsgrenar. Innan Fredricson fick Sarah Sjöström ta emot priset, också det två år i rad.

”Finns ingen anledning”

För två år sedan togs möjligheten att rösta via vykort för att i stället införa duo-appen.

Foto: Bildbyrån

Boger säger att de tar kritiken inte har någonting med den nya förändringen att göra
– Egentligen inte, vi gör små justeringar varje år hur man kan rösta. När vi utvärderade förra årets röstningssystem så funderade vi kring varför ska man ha olika system för duo-appen och telefonröstningen och då kom vi fram till att det inte finns anledning till det. Därför jämställs dem nu, säger han i dokumentären.

Dela för att säga vad du tycker om det här!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/rzBCOn8TdNHU-4e2IS6c8crVL_2807eZmDMs6nf_w15l5Iqeyq-h1u38bPgTs3CX?autoplay=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: Stefan Holms ilska mot Patrik Sjöberg – efter utspelet om sonen Melwin

Ebba Anderssons stora glädjebesked: Helt återställd efter oroväckande skadan