Ebba Anderssons kritik – avslöjar sanna tankarna efter att ha vunnit Jerringpriset: ”Reagerade på det”

Ebba Anderssons kritik – avslöjar sanna tankarna efter att ha vunnit Jerringpriset: ”Reagerade på det”

Ebba Andersson blev första längdåkare sedan Charlotte Kalla att vinna Jerringpriset.
Men hon var inte helt nöjd med nomeneringarna under galan.
– Jag reagerade på det, säger stjärnan.

Ebba Andersson kom från ett alldeles magiskt 2023. Efter många år i världseliten fick hon sitt absoluta genombrott med två VM-guld, och totalt fyra medaljer, och uppvisning i världscupen. Och för det var hon en av de nominerade i Sveriges mest prestigefyllda idrottspris, Jerringpriset.

Ebbas stora succé

Redan innan galan hade dock många reagerat på nomineringarna till de andra priserna, då varken Ebba Andersson, Frida Karlsson, Jonna Sundling eller Hanna Öberg – som samtliga haft stora framgångar i längdåkning och skidskytte senaste året – inte var nominerade till att bli Årets kvinnliga idrottare.

240122 Ebba Andersson är med på videolänk när hon tilldelas Jerringpriset under Idrottsgalan den 22 januari 2024 i Stockholm. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Men det blev en magisk kväll för Ebba Andersson ändå. Från sitt hotellrum i Schweiz, där hon var med via länk, fick hon höra att hon snuvade Duplantis på Jerringpriset. Andersson fick närmare 70 000 röster fler än Armand Duplantis.

– Jag vet inte om jag hade räknat med att vinna det här, men det visar också vilken speciell plats längdskidåkning har i svenska folkets hjärtan, säger hon i sitt tacktal.

Kritiken efter galan

En av alla som reagerat stort på att Ebba Andersson, och övriga vinteridrottare, nobbades på nominering från Årets kvinnliga idrottare har varit Jacob Hård, som menar att samtliga platsar. Ebba Andersson är dock inte alltför upprörd.

– Jag känner att det är två helt olika priser, men du får kalla det för revansch om du vill, säger hon till Expressen.

231229 Ebba Andersson of Sweden poses for a portrait during a press meet ahead of Tour de Ski on December 29, 2023 in Toblach. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Samtidigt menar Ebba Andersson att det finns andra som förtjänar en nominering, av hennes skidkompisar. Utöver Jonna Sundlings VM-dominans så vann även Frida Karlsson Tour de Ski. Andersson menar att hon ”reagerade”.

– Jag hade många starka prestationer som hade kunnat räcka till en nominering men det hade mina lagkompisar med. Det var det jag reagerade på, säger hon.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev