Den gången Zlatan gav ett helt land gåshud – med avslöjandet om sin svenska idol: ”Den enda som gjort skillnad”

Zlatan Ibrahimovic har inte många idoler.
Men en svensk idrottare har han – minst sagt – starka känslor för.
– Han är den enda som kommit upp i min nivå, menade ”Ibra”.

När Dagens Nyheter en gång skulle ranka Sveriges 150 främsta idrottare genom tiderna hamnade Zlatan Ibrahimovic tvåa. Det var han, föga förvånande, måttligt nöjd med, och skämtsam sa han efteråt att han är ”1:a, 2:a, 3:a, 4:a och 5:a”, följt av ”med all respekt för de andra”.

Svenska förebilden

Björn Borg var etta på listan, och självklart så var det hela ett skämt med glimten i ögat av Zlatan Ibrahimovic. Det är sådan han alltid varit, men när det kommer till svenska idrottare i historien så är det särskilt en som fått Ibrahimovic totala uppskattning. Inom fotbollen har Zlatan alltid sagt att det är Ronaldo som är den stora idolen, men det finns andra han ser upp till.

Zlatan Ibrahimovic, fotboll
230321 Zlatan Ibrahimovic of the Swedish national football team, during a press conference on March 21, 2023 in Stockholm. Photo: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / COP 94 / JN0105

Zlatan Ibrahimovic har tidigare, i sin bok ”Adrenalina”, sagt att han blev starstruck den gången han träffade Björn Borg, och att tennisikonen är den enda som Ibrahimovic ”blivit riktigt glad” av att träffa. Ibrahimovic har sällan uttryckt samma typ av beundran för ikoner som Stenmark eller Svan, men det är någonting extra hos Björn Borg, tycker Zlatan.

LÄS MER: Jan-Ove Waldner avslöjar sin stora barndomsidol – som är en av svensk idrotts allra främsta

Otroliga hyllningen

För några år sedan var Ibrahimovic med i en lång intervju i tidningen Café, och avslöjade då att Borg är den enda svenska idrottaren som uppnått liknande saker som Zlatan själv gjort.

–  Björn Borg. Hans prestationer triggar mig. Precis som jag kom Björn från ingenstans och visade att allt är möjligt. Han är den ende som har kommit upp i min nivå och gjort någon skillnad, sa Ibrahimovic.

Zlatan Ibrahimovic, fotboll
230604 Zlatan Ibrahimovic of AC Milan during his honoring after the Serie A football match between AC Milan and Hellas Verona on June 4, 2023 in Milan. Photo: Matteo Gibraudi / BILDBYRÅN / kod XZ / XZ0108

När Ibrahimovic kom med sitt utspel om att han var etta, tvåa, trea, fyra och femma på listan så svarade Borg med en rejäl hyllning till Ibrahimovic, och det var minst sagt inga hard feelings.

– Ibra är rolig, han har en skön personlighet och dessutom är han mer välkänd runtom i världen än Ikea, och är mer berömd än vad jag var på min tid, sa ikonen.

LÄS MER: När Björn Borg nobbade stora idrottsfesten på grund av den mest oväntade anledningen