Carolina Klüft sätter nu ned foten – berättar om stora oron efter skrämmande siffrorna: ”Är dags att agera!”

En ny undersökning skrämmer Carolina Klüft.
Nu tycker hon att det är dags att agera.
– En hel generations välmående står på spel, säger hon.

Pandemin har haft stor påverkan på den svenska folkhälsan, inte minst då barn- och ungdomsidrotten, samt i stort sett all breddidrott, tvingats ta en paus. Länge har endast elitidrottare få spelat matcher och tävlat, och det har nu fått konsekvenser bland de unga.

Reagerar kraftigt

Nyligen släppte organisationen ”Generation Pep”, som jobbar med just barn och ungdomars hälsa, en rapport som visar att 20 procent av alla barn – alltså ett av fem barn – rört sig mindre sedan pandemin bröt ut, och när det kommer till skärmtid så har den ökat för ett av tre barn.

210123 Barn tränar fotboll under en fotbollsträning utomhus med barngrupperna i Billesholms IK den 23 januari 2021 i Bjuv. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Carolina Klüft, en av våra största friidrottshjältar någonsin, är verksamhetschef för organisationen, och reagerar kraftigt.

– Det är oroväckande, det är nu ännu mer uppförsbacke för barn och ungdomar som har kommit ur sina vanor och kanske har tappat sina fritidsaktiviteter, säger hon till Expressen.

Kräver nu agerande

Carolina Klüft menar att det som händer just nu kan få allvarliga konsekvenser.

– Den utvecklingen vi ser riskerar långsiktiga konsekvenser för hela samhället. Trots det är insatserna för få och frågan har fått för lite uppmärksamhet. Den negativa utvecklingen av våra levnadsvanor skördar redan många liv och kommer vara oerhört kostsamt för samhället om vi inte sätter in kraftfulla åtgärder nu. En hel generations välmående står på spel, och nu är det dags att agera, säger hon.

191203 Carolina Klüft blir intervjuad under tillkännagivandet av Bragdguldet den 3 december 2019 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Carolina Klüft menar att hon har full respekt och förståelse för restriktionerna som just nu finns, men att hon saknar en långsiktig plan.

– Vi pratar om att kickstarta ekonomin efter pandemin men hur ska vi kickstarta barn och ungdomars hälsa? Hur ska alla de hämtas tillbaka som man har tappat inom idrotten?, säger hon.

LÄS MER: Bekräftar nu: De kommenterar längdskidorna i vinter – tar över efter Jacob Hård och Anders Blomquist

Få våra nyhetsbrev!