Björn Ferrys hårda krav på SVT – ställer rejält ultimatum: ”Det här är på riktigt!”

Björn Ferry är just nu högaktuell med en tv-serie för SVT.
Då är den förre svenske skidskytten stenhård mot tv-kanalen.
– Annars blir det inte trovärdigt, säger Ferry till SportExpressen.

Skidskyttekarriären är över och numera är Björn Ferry expert hos SVT. Men den förre skidskytten har även ett nytt livsprojekt tillsammans med frun Heidi Andersson.

Nämligen att bli helt fossilfria innan 2025. Det beundransvärda projektet har nu resulterat i en tv-serie för SVT som heter ”Storuman Forever”. Där vi får följa idrottsparet som bor i Storuman i kampen att göra hemorten så klimatsmart som möjligt.

”Det fanns en oro”

I tisdags gick premiäravsnittet och mottagandet har varit enormt positivt.
– Det fanns en oro från början, inte minst hemma i Storuman där man varit skeptiska och oroliga för att det ska bli en serie med nidbilder av norrlänningar. Men jag har inte fått en enda negativ kommentar utan det har varit positivt från alla håll. Jag tror att alla känner sig lättade, säger Ferry till SportExpressen.

Under seriens gång får man följa Björn och Heidi på mycket nära håll. Paret går in med ett stenhård psyke och ställer rejäla krav på både släkt och vänner för att förändra sin klimatpåverkan. Nu visar det sig även att samma hårda krav ställde Ferry även på SVT och produktionsteamet.

Tvingade SVT-medarbetarna

Där alla SVT-medarbetare tvingades ta nattåg och nattbuss i 76 mil från Stockholm till Storuman. Väl i Storuman var det sedan bara elbilar och hybridbilar som gällde för att ta sig runt.
– För mig och Heidi är det här på riktigt, det här inte något vi gör för tv eller våra karriärer. Utan vi gör det här på riktigt och vill att deltagarna ska göra detsamma. Då blir det konstigt om produktionen inte följer samma exempel eller inte gör rätt saker. Om det skulle vara 15 personer som flyger kors och tvärs, då blir det inte trovärdigt. Men de var inte negativa till det utan sa: ”Självklart gör vi så”, säger Ferry till kvällstidningen.

Vill påverka politikerna

Nu hoppas Ferry att fler ska reagera och förändra sina livsvanor. Framförallt vill han att Sveriges politiker ska få sig en tankeställare av ”Storuman Forever”.
– Man kan påverka positivt både uppifrån och nerifrån. Men jag har kommit till insikten att politikerna aldrig kommer att komma med förslag eller ta beslut om det inte finns en acceptans för det i samhället. Så det är det som är målet, att så många som möjligt ska förstå frågan och allvaret i den, säger förre skidskytten till SportExpressen.

Dela artikeln om du gillar Björn Ferrys stenhårda krav!

LÄS MER: Björn Ferrys oväntade dopingutspel: ”De säger att alla svenskar och norrmän fuskar”

VM-silver till svenska curlingdamerna – efter jätterysare: ”En av våra bästa matcher”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);